17.2 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialParte de carte

Parte de carte

Se intampla ca ne dorim sa rasfoim presa, la propriu. Cea de azi, de ieri, de altadata. Sa vrem sa stim cum a fost Timisoara inceputului de secol XX. Sau XIX. Sau sa cautam, prin colb de cronici, inspiratie pentru noile proiecte ale Banatului. Sau… Stop-stop. Asta deja e prea de tot! Adica sunt atatia curiosi de periodice? Buuun. Sa zicem ca sunt.
Macar cei ce citesc ce scria presa de acum 5, 25 sau 50 de ani, despre ce se petrecea intr-o zi sau perioada anume. As! Sa fie sanatosi. Singurul centru de documentare de acest gen din Timisoara la dispozitia marelui public s-a inchis de luni bune.
Sectia "Periodice" a Bibliotecii Judetene, gazduita de faimosul Bastion din Timisoara, a pus lacatul pe usa. Nu din lipsa de personal sau din dezinteresul cititorilor, ci pentru ca aceasta cladire intra in reabilitare.
Proiectul ambitios propus de Consiliul Judetean Timis arata impresionant. Bastionul, abandonat multa vreme, sub-utilizat sau utilizat in salturi, are sanse sa isi recastige stralucirea de odinioara. Cine stie istorie locala cat de cat, stie ce lejer au sacrificat edilii de acum o suta de ani buna parte din zidurile Bastionului ca sa deschida caile de acces spre Timisoara si sa extinda zona centrala.
Dupa 1989 s-au incercat diverse formule de valorificare a spatiului, nu toate foarte ingenioase sau reusite. In fine, povestea Bastionului va mai fi multa vreme de acum inainte subiect de dezbatere, inclusiv in presa.
Subiectul presei insesi, insa, pare a fi mai putin frecventat. Sectia "Periodice" s-a inchis, pentru ca spatiul trebuie renovat. Asta va dura ceva ani. Intre timp, sediul central al Bibliotecii Judetene se sufoca el insusi din lipsa de spatiu. Ce sala de lectura sau studiu sa mai lasi, ce sala de conferinte sau cenaclu sa mentii (desi, spre meritul Bibliotecii Judetene, macar minimal si tot se gasesc solutii) cand productiile editoriale sunt in suvoi, iar pentru zeci de mii de timisoreni este singura sursa valabila de documentare?
Inchiderea unei sectii importante a bibliotecii, fara solutie de rezerva, fara perspectiva unei noi locatii, lasa un gust amar iubitorilor de lectura, cercetatorilor, jurnalistilor. Dinandins, administratia parca vrea sa confirme faptul ca biblioteca e o Cenusareasa care nu merita atentie nici cat… un ziar vechi de o zi, caruia – nu-i asa? – nu-i mai gasim mare intrebuintare.

Cele mai citite

Zelenski, îngrijorat de alegerile din SUA. “Unele mesaje ridică semne de întrebare”

Președintele Volodymyr Zelenski a declarat luni, într-un interviu acordat în exclusivitate la Kiev, pentru Reuters, că aliaților occidentali ai Ucrainei au nevoie de prea...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Reacția lui Joe Biden, după ce Curtea Penală Internațională a cerut arestarea lui Netanyahu

Preşedintele american Joe Biden critică mandatele de arestare cerute de procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) împotriva liderilor israelieni, spunând că nu este posibilă nicio...
Ultima oră
Pe aceeași temă