5.8 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialParsifal, la Ateneul Român. Două concerte cu Actul I din celebra operă...

Parsifal, la Ateneul Român. Două concerte cu Actul I din celebra operă a lui Wagner vor avea loc pe 7 şi 8 octombrie

Spectacolele sunt oferite de dirijorul Christian Badea și de Fundația Română pentru Excelență în Muzică, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“ și Institutul Cultural Român, beneficiind de prezența unor soliști considerați printre cele mai bune voci wagneriene ale momentului. Repetiția generală a avut loc ieri, în prezența președintelui Iohannis.

„Parsifal“ este o pro­vocare pentru orice artist de operă din lume, fie el solist, mem­­bru al orchestrei sau al corului ori dirijor, pentru că nu e o operă, ci „un festival de sfințire a scenei“. Așa a ținut să precizeze Richard Wagner atunci când a oferit lumii ultima sa lucrare și a cerut ca aceasta să nu fie jucată timp de 30 de ani decât la Bay­reuth.

În România, actul III din „Parsifal“ a fost pus pe scenă la doi ani după „interdicție“, în 1915. Dirijor a fost nimeni altul decât George Enescu. O sută de ani mai târziu, Christian Badea, cel mai cunoscut dirijor român de operă din lume, a decis să reînvie o tradiție wagneriană începută în forță și pierdută pe drum (doar alte trei reprezentații cu „Parsifal“ într-un secol!) și a oferit publicului român, în primăvara anului 2015, Actul III din celebra operă.

Exact ca George Enescu. A fost un spectacol excelent primit de public și de critică, ceea ce a dus la continuarea unui proiect ambițios: o montare spectaculoasă a Actului I, care beneficiază de soliști in­vi­tați, precum Ștefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gur­ne­manz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), consi­­de­rați printre cei mai mari in­ter­preți wagnerieni din lume.

Alături de muzicienii Orchestrei și Corului Filarmonicii „George Enescu“, vor colabora împreună cu artiștii străini de nivel mondial și cântăreții români Marius Boloș, Liviu Indricau, Iustinian Zetea și Sidonia Nica de la Opera Națională București și Ionuț Popescu și Adrian Dumitru de la Filarmonica „George Enes­cu“. Lor li se vor alătura Corul de copii Radio și elevi de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali“. 

Prin cele două concerte-spectacol cu Actul I din „Parsifal“, care vor avea loc în zilele de 7 și 8 octombrie 2016, la Ateneul Român, cu casa închisă, Bucureștiul a intrat într-o adevărată Săptămână Parsifal.

Un concept nou și unic în lume

Concertele-eveniment „Parsifal, la Ateneul Român“ sunt un concept nou atât în România, cât și în lume, deoarece prezintă creația lui Wagner într-un spectacol care împletește în mod firesc componentele muzicale (orchestră, cor, soliști) cu elemente de teatru complexe (lumini, decor, costume, efecte speciale vizuale și de sunet),  folosind caracteristicile acustice și arhitecturale ale sălii Ateneului.

Cei 60 de membri ai corului bărbătesc cântă într-un cerc care cuprinde și publicul, astfel încât spectatorii se regăsesc în mijlocul muzicii și al legendei Cavalerilor Sfântului Graal. Soliștii se mișcă liber prin sală și cântă pe scene special amenajate, ceea ce asigură o balanță de sunet perfectă cu orchestra wagneriană de 90 de muzicieni și dă publicului o perspectivă acustică și vizuală de 360 de grade.

Alte două coruri, indicate de Wagner ca fiind îndepărtate de acțiune, ca și faimoasele clopote grave specifice lui PARSIFAL se aud prin ușile deschise, din foaierul Ateneului, unde sunetul produs este reverberant și rotund prin natura arhitecturii clădirii, iar efectul de distanță este magic pentru publicul din sală.

„România liberă“ este partener media pentru cele două concerte „Parsifal“ de la Bucureşti.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă