4.4 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSpecialParlamentul Venezuelei a aprobat puteri speciale pentru Nicolas Maduro

Parlamentul Venezuelei a aprobat puteri speciale pentru Nicolas Maduro

Parlamentul venezuelean a aprobat marţi acordarea unor prerogative speciale preşedintelui Nicolas Maduro care îi vor permite să conducă prin decrete timp de un an, cu scopul de a lupta împotriva crizei inflaţioniste şi a penuriilor cu care se confruntă acest stat producător de petrol, informează Mediafax.

Parlamentul a adoptat acest text în a doua lectură, cu minimul de voturi necesare (99 de voturi din totalul de 165). Înainte de vot, parlamentarii au aprobat destituirea pentru corupţie a Mariei Mercedes Aranguren, o deputată disidentă a puterii, care refuza să voteze aceste prerogative speciale, lipsind majoritatea de cel de-al 99-lea vot necesar.

Destituirea ei, care a declanşat furia opoziţiei, a făcut posibilă înlocuirea sa cu supleantul Carlos Flores, membru al partidului aflat la putere şi favorabil acestui proiect de lege.

Preşedintele venezuelean a prezentat luna trecută Parlamentului această cerere de extindere a prerogativelor în scopul luptei împotriva corupţiei şi a presupusului “război economic” dus, în opinia sa, de opoziţie şi susţinătorii ei “imperialişti” aflaţi în străinătate.

De la preluarea puterii de către Maduro, în primăvara acestui an, Venezuela se confruntă cu o agravare a crizei economice care se traduce printr-o inflaţie de peste 54 la sută, precum şi cu o penurie de valută şi de produse alimentare.

Această decizie a Parlamentului intervine în contextul organizării alegerilor locale, la 8 decembrie, primul test electoral pentru Maduro, ales după decesul, în martie, al fostului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013).

Puterile speciale care permit o guvernare prin decrete, fără necesitatea de a le înainta Adunării Naţionale, au fost solicitate de către toţi preşedinţii Venezuelei, începând din anii ’70. Chavez a recurs la această măsură în 2000, 2001, 2008 şi 2010, fapt ce i-a permis să aprobe peste 200 de texte.

Cele mai citite

Ce facem cu Transnistria?

Ce a vrut să spună Serghei Lavrov, când a declarat că guvernul de la Chișinău o ia pe urma celui de la Kiev? Prezent...

Ce facem cu Transnistria?

Ce a vrut să spună Serghei Lavrov, când a declarat că guvernul de la Chișinău o ia pe urma celui de la Kiev? Prezent...
Ultima oră
Pe aceeași temă