14.5 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialParlamentul se va reuni pe 21 decembrie pentru depunerea jurământului de noul...

Parlamentul se va reuni pe 21 decembrie pentru depunerea jurământului de noul preşedinte

Parlamentul se va întruni în data de 21 decembrie, duminică, pentru depunerea jurământului de către noul preşedinte Klaus Iohannis.

„Am stabilit programul de lucru şi am făcut o proiecţie şi privind programul de lucru peste două săptămâni. A rămas clar – pe data de 21 decembrie se va întruni plenul Parlamentului, reunit, pentru depunerea jurământului de către preşedintele României”, a precizat, miercuri, secretarul Camerei Marcel Ciolacu, după şedinţa Biroului Permanent al acestui for.

Birourile Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului anunţau, marţi, că au decis să solicite Curții Constituționale un punct de vedere cu privire la momentul la care președintele ales, Klaus Iohannis, poate depune jurământul în plenul Parlamentului, pentru a-și începe mandatul.

Biroul Permanent al Camerei nu a mai aşteptat punctul de vedere al Curţii Constituţionale, luând decizia privind data de 21 decembrie.

Preşedintele CC, Augustin Zegrean, a fost întrebat, miercuri, de jurnalişti, la intrarea în sediul instituţiei, când ar trebui să depună jurămantul noul preşedinte. "După Constituţie, mandatul preşedintelui este de cinci ani. Socotiţi şi voi, din 21 decembrie 2009, când se împlinesc cinci ani. 21 decembrie 2014, în mod normal. În Dreptul constituţional, termenele se socotesc pe zile pline. Nu se scade din calcul ziua în care începe şi ziua în care se sfârşeşte. Deci, pe 21 decembrie s-ar împlini cinci ani", a declarat Zegrean.

"Constituţia spune că preşedintele intră în exercitarea mandatului de la data depunerii jurământului. Dacă un preşedinte ar depune jurământul şi celuilalt nu i-a expirat mandatul, cum ar fi?", a continuat el.

De asemenea, întrebat dacă se poate depunerea jurământului de către noul preşedinte să aibă loc în 22 decembrie, Zegrean a spus: "Dacă cineva riscă să lase ţara fără preşedinte, de ce nu".

Cele mai citite

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă