21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialParlamentul kosovar votează marţi o moţiune de cenzură împotriva guvernului Thaci

Parlamentul kosovar votează marţi o moţiune de cenzură împotriva guvernului Thaci

Parlamentul kosovar va vota marţi o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de Hashim Thaci, pe fondul adâncirii crizei politice de la Priştina, relatează RIA Novosti, potrivit NewsIn.

Dacă moţiunea de cenzură va fi votată de 61 dintre cei 120 de deputaţi ai Parlamentului, Guvernul kosovar, primul de la proclamarea unilaterală a independenţei, în februarie 2008, va demisiona, iar alegeri legislative urmează să fie organizate în cel puţin 45 de zile.

Un astfel de scenariu riscă să întârzie dialogul programat între Priştina şi Belgrad, pe care atât europenii, cât şi responsabilii sârbi, doresc să-l înceapă cât mai curând posibil.

Dialogul, care urmează să fie mediat de Uniunea Europeană, va viza problemele actuale, precum comunicaţiile, transportul sau energia, dar şi situaţia persoanelor dispărute sau reîntoarecerea refugiaţilor. Deocamdată, nu a fost stabilită nicio dată pentru începerea discuţiilor între cele două părţi.

Preşedintele interimar al Kosovo, Jakup Krasniqi, a apreciat luni că Priştina va putea începe dialogul cu Belgradul doar după formarea instituţiilor, în urma alegerilor legislative.

Criza politică de la Priştina a început odată cu demisia neaşteptată, la sfârşitul lunii septembrie, a fostului preşedinte kosovar Fatmir Sejdiu. Miniştrii din Liga Democratică din Kosovo (LDK), formaţiunea lui Sejdiu, au decis ulterior să demisioneze din guvernul de coaliţie kosovar.

Alegerile legislative au fost iniţial convocate pentru 13 februarie, într-un prim scrutin de la proclamarea independenţei Kosovo. Adoptarea moţiunii de cenzură şi căderea guvernului ar grăbi calendarul şi alegătorii ar trebui să se prezinte la urne până la sfârşitul anului. Moţiunea de cenzură împotriva guvernului condus de Hashim Thaci a fost depusă de 40 de deputaţi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă