25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialParlamentul ii pune piedica domnului "Prea Curat"

Parlamentul ii pune piedica domnului „Prea Curat”

Lupta impotriva coruptiei intr-o tara ca Romania, care o tolereaza, este o slujba de om singur impotriva tuturor, scrie publicatia britanica The Economist, care il supranumeste pe Daniel Morar, seful Departamentului National Anticoruptie (DNA), "domnul Prea Curat". Inlocuirea sa din functie va deveni o tema politica fierbinte nu doar in Romania, ci si pe plan international, considera britanicii.

The Economist citeaza Raportul pe Justitie al Comisiei Europene, care critica efortul mediocru al politicienilor romani pentru lupta impotriva coruptiei si lauda agentia condusa de Daniel Morar. "Totusi, Parlamentul Romaniei nu impartaseste aceeasi admiratie. Foloseste dreptul sau de veto pentru a impiedica cele mai fierbinti dosare ale lui Morar sa ajunga in instanta", scriu britanicii. The Economist relateaza si despre criticile aduse lui Morar si DNA in Romania, cum ca urmaresc razbunari politice in numele sustinatorilor lor, presedintele Traian Basescu si PD-L. Totusi, scrie publicatia, DNA a anchetat, in primul rand, politicieni din alte partide, dar "si unele figuri importante din tabara domnului Basescu".
The Economist conchide ca dificultatile prin care trec DNA si Daniel Morar, care ar putea fi schimbat din functie pe 12 august, cand ii expira mandatul, arata altceva despre Romania: "o cultura in care coruptia nu e totuna cu dezonoarea. Limba romana nu are un cuvant precis pentru asumarea responsabilitatii".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă