10.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialParlamentul European a solicitat sancţiuni împotriva a 32 de oficiali ruşi

Parlamentul European a solicitat sancţiuni împotriva a 32 de oficiali ruşi

 Deputaţii europeni au votat miercuri o rezoluţie, cu scopul de a cere sancţiuni împotriva a 32 de oficiali de rang înalt ruşi implicaţi în decesul avocatului rus Serghei Magniţki, relatează AFP, citată de Mediafax.

Rezoluţia are doar o valoare politică şi nu obligă autorităţile europene să urmeze recomandările deputaţilor europeni.

Potrivit unor anchete independente, Serghei Magniţki, care a dezvăluit un caz de corupţie implicând autorităţile ruse, a decedat în 2009, în timp ce se afla în arest preventiv, după ce "a suferit de condiţii inumane şi a făcut obiectul unor neglijenţe deliberate şi unor torturi".

Rezoluţia propune Consiliului, care reprezintă statele UE, o listă de 32 de funcţionari ruşi implicaţi şi care ar trebui vizaţi de sancţiuni privind interdicţii de vize şi îngheţarea averilor deţinute în statele membre UE.

Serghei Magniţki, devenit un simbol al luptei împotriva corupţiei, a fost arestat în 2008, după ce a denunţat o schemă frauduloasă pusă la cale, în opinia sa, de oficiali din poliţie şi ai Fiscului în detrimentul statului rus şi fondului de investiţii Hermitage Capital.

În iulie 2013, după aproape patru ani de la moartea sa, un tribunal din Moscova l-a recunoscut vinovat pentru evaziune fiscală. Potrivit unei hotărâri din 2011 a Curţii Supreme, o persoană decedată poate fi judecată în Rusia, iar familia acesteia are dreptul să facă o cerere de reabilitare, ceea ce nu a fost cazul în dosarul Magniţki.

Dosarul Magniţki a afectat relaţiile dintre Moscova şi Washington.

Cele mai citite

Amânare în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere. Inspecția Judiciară cerea suspendarea judecătoarei

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, acuzat că a omorât doi tineri cu mașina, a fost amânat pentru data de 9 mai 2024. Noul...

O fostă câștigătoare de la „Vocea României”, mărturie dureroasă despre experiența nașterii: „A fost foarte traumatizantă. Cadrele medicale înjurau, vorbeau foarte urât!”

Cristina Bălan, artista care în 2015 a câștigat marele trofeu la „Vocea României", a povestit experiența traumatizantă pe care a trăit-o în urmă cu...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă