19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialParlamentarii cer probe noi in dosarele Nastase si Mihailescu

Parlamentarii cer probe noi in dosarele Nastase si Mihailescu

Deputatii juristi au decis ieri, cu majoritate de voturi, sa solicite procurorului general precizari suplimentare privind dosarele Zambaccian 2 si Matusa Tamara, in care s-a cerut inceperea urmaririi penale a lui Nastase, considerand raspunsurile primite de la Codruta Kovesi ca fiind "evazive". In acelasi timp, conducerea Senatului a hotarat tot ieri sa solicite Parchetului General probe noi in cazul serban Mihailescu, sustinand ca actualele documente probatorii au fost declarate nule de Inalta Curte de Casatie si Justitie, a declarat marti chestorul Ioan Chelaru.
Procurorii au cerut, pe 4 august, de la Camera Deputatilor aviz de urmarire penala pentru Adrian Nastase, in dosarul Zambaccian, intors de la instanta suprema la DNA, dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit o procedura similara pentru cercetarea fostilor ministri cu cea pentru ministrii in functie.De asemenea, Camera a primit, pe 31 iulie, si sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Justitie si Casatie-DNA, prin care se solicita inceperea urmaririi penale pentru deputatul PSD Adrian Nastase, in dosarul Matusa Tamara.

 

Camera Deputatilor a respins, pe 13 august, in sesiune extraordinara, o alta cerere a DNA privind inceperea urmaririi penale impotriva lui Nastase in dosarul Zambaccian. Nastase ramane deocamdata singurul ministru-parlamentar care beneficiaza de imunitate penala, dupa ce Senatul a decis ca procurorii pot incepe urmarirea lui Codrut seres si a lui Paul Pacuraru, iar Miron Mitrea a demisionat din Parlament pentru a putea fi anchetat. In ceea ce-l priveste pe fostul secretar general al Guvernului serban Mihailescu, senatorii juristi sustin ca au fost pusi in situatia de a se pronunta pe documente declarate nule de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. In consecinta, Comisia juridica a cerut sprijinul Biroului Permanent de a inainta o adresa Parchetului General prin care se solicita pozitia acestuia in ceea ce priveste respectarea deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in sensul refacerii in intregime a materialului probator si sa precizeze daca exista si alte probe noi aduse dosarului Mihailescu.

Comisia juridica a solicitat, pe 23 octombrie, conducerii Senatului sa ceara procurorului general acte suplimentare si recente in cazul serban Mihailescu si sa precizeze daca au fost respectate deciziile ICCJ si ale Curtii Constitutionale privind urmarirea penala a senatorului PSD. DNA a cerut, pe 31 iulie, avizul Senatului pentru inceperea urmaririi penale a senatorului PSD serban Mihailescu pentru infractiunea de primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă