25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialParlamentari germani despre suspendarea preşedintelui: Un puci îndreptat împotriva instituţiilor statului român....

Parlamentari germani despre suspendarea preşedintelui: Un puci îndreptat împotriva instituţiilor statului român. Aderarea la Schengen este pusă în pericol

Grupul parlamentar CDU/CSU din Parlamentul german şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la evenimentele politice din România. „Solicităm refacerea statului de drept. În aceste condiţii accesul României în spaţiul Schengen este pus serios sub semnul întrebării”, se arată într-un comunicat al al grupului parlamentar al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi al Uniunii Social-Creştine (CSU).

Citeşte şi Raportul pe justiţie, AMÂNAT. Comisia Europeană vrea să vadă impactul măsurilor luate de Parlament şi Guvern

„La doar câteva săptămâni de la preluarea mandatului în mai 2012, primul ministru social-democrat Victor Ponta a aplicat o lovitură puternică democraţiei din România. Procedura de suspendare a Preşedintelui Băsescu reprezintă punctul culminant înregistrat până acum al unei serii de decizii politice prin care Ponta şi coaliţia sa de guvernare social-liberală au abrogat separaţia puterilor în stat în România. Ponta a dispus peste noapte înlocuirea membrilor comisiei care urma să analizeze acuzele de plagiat la adresa tezei sale doctorale, a schimbat preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului şi a emis o ordonanţă de urgenţă care limitează dreptul Curţii Constituţionale de a verifica conformitatea deciziilor Parlamentului cu prevederile constituţiei. Printr-o altă ordonanţă de urgenţă, preşedintelui i-a fost scos din subordine şi Institutul Cultural Român şi subordonat Senatului,” se arată în document.

„Atacurile lui Ponta împotriva instituţiilor statului român poartă toate trăsăturile unei lovituri de stat montate prin intermediul unui guvern ales şi sunt fără precedent în interiorul Uniunii Europene. Pretenţia lui Ponta de a revendica pentru sine şi de a pune în practică participarea la întâlnirea şefilor de state şi de guverne de la Bruxelles împotriva unei decizii a Curţii Constituţionale, demonstrează întreaga lipsă de scrupule a premierului român, dispus să treacă peste separaţia puterilor în stat şi independenţa justiţiei,” potrivit comunicatului.

Grupul parlamentar CDU/CSU a cerut Guvernului grman să ia în considerare iniţierea unei proceduri prin care Consiliul European să poată constata o încălcare gravă a fundamentelor democratice şi a regulilor statului de drept. „Dacă a fost nevoie vreodată de un caz care să justifice o asemenea procedură, atacul guvernului român la adresa democraţiei, a separaţiei puterilor în stat şi a independenţei justiţiei livrează toate argumentele în acest sens”, încheie parlamentarii germani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă