11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPariul primarilor din Galaţi: dezvoltarea turismului

Pariul primarilor din Galaţi: dezvoltarea turismului

Dezvoltarea turismului devine o preocupare pentru tot mai mulţi primari ai unor localităţi gălăţene, după ce industria şi agricultura nu prea par să mai asigure puterea economică pe care o avea judeţul în urmă cu 15-20 de ani. În octombrie, chiar primarul Galaţiului, Marius Stan, declara că este nevoie de o schimbare a strategiei de dezvoltare prin renunţarea la standardul consacrat al oraşului, acela de puternic centru industrial, cu unităţi de producţie în siderurgie şi construcţiile de maşini, la brandul  de oraş turistic şi al micilor afaceri. Sunt sesizabile şi la mulţi primari ai comunelor gălăţene preocupări pentru punerea în valoare a unor obiective de atracţie turistică şi punerea în valoare a unor oferte turistice.

În Lunca Siretului, primarul comunei Movileni, Maricel Tudose, este preocupat de punerea în valoare a lacului hidrocentralei din localitate, cu o suprafaţă de 300 de hectare, pe care poate fi dezvoltat turismul piscicol, dar şi turismul nautic. În cei trei ani trecuţi de la inaugurarea hidrocentralei de pe Siret, lacul a devenit un punct de atracţie pentru sute de pescari, dar acum primarul din Movileni intenţionează dezvoltarea unor proiecte mai mari, care ar însemna inclusiv proiecte de dezvoltare a turismului ale unor investitori de peste hotare: „Chem investitori străini şi de-ai noştri să investească pe raza comunei. Să ne consultăm şi să vedem ce se poate face, după cum au bani. Deja a venit o firmă din Israel şi m-a întrebat care-i situaţia lacului. Le-am spus că lacul nu este al primăriei, este al Apelor Române, dar malurile sunt ale comunei. A rămas să mai discutăm despre oportunităţi”, ne-a declarat Maricel Tudose.

Evaluarea ofertei turistice din „delta” Prutului

Sunt intenţii similare şi în Lunca Prutului, unde există şi o zonă de deltă, respectiv parcul natural Lunca Prutului Inferior, cu o suprafaţă de 8.200 ha. Primarul comunei Frumuşiţa, Nelu Munteanu a obţinut deja o finanţare de 81.700 lei, fără TVA, pentru implementarea Proiectului pentru „Ecoturism în Lunca Joasă a Prutului Inferior”. Obiectivul general al proiectului este reprezentat de promovarea ecoturismului şi a resurselor naturale din zona Lunca Joasă a Prutului Inferior, în scopul creşterii vizibilităţii şi dezvoltării turismului în zonă prin derularea de activităţi de marketing specifice. Proiectul are ca  scop principal recunoaşterea zonei Lunca Joasă a Prutului Inferior ca destinaţie turistică şi includerea acesteia în circuitele turistice pentru români şi străini. Totodată, prin promovarea turistică, inclusiv la târgurile de turism de la Bucureşti şi Constanţa, se intenţionează ca localităţile din această zonă să devină atractive pentru investitorii interesaţi  de dezvoltarea unei afaceri în domeniul turismului şi alte domenii conexe. Proiectul se derulează până pe  data de 29 decembrie 2013.

La Tuluceşti, planuri în legătură cu Valul Roman

În aceeaşi zonă, şi primarul comunei Tuluceşti, Petrică Bratu, este hotărât să dezvolte oferta turistică a localităţii bazându-se şi pe cele patru obiective turistice de pe teritoriul comunei, rezervaţia forestieră Pădurea Gârboavele, Grădina Zoologică şi Muzeul Satului din Pădurea Gârboavele, toate aflate sub autoritatea CJ Galaţi, şi Herghelia Tuluceşti, ce aparţine Romsilva. Are în intenţie şi punerea în valoare a unui alt potenţial obiectiv turistic, fortificaţia Valului Roman, al cărei traseu trece chiar prin localitatea Tuluceşti. Se intenţionează decopertarea fortificaţiei pe o anumită distanţă, pentru a deveni vizitabilă.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă