20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialParcul National Ceahlau, o rana deschisa

Parcul National Ceahlau, o rana deschisa

Desi ar trebui sa fie o zona protejata fata de orice interventie a omului, Parcul National Ceahlau este, in acest moment, un santier brutal care incepe in comuna cu acelasi nume si rascoleste rezervatia pana dupa baza Varfului Toaca.
Cabana statiei meteorologice de la baza Varfului Toaca este in extindere si renovare. Pe traseul care duce din comuna Ceahlau pana la cabana sunt tarate cu caii, grinzile si materialele de constructie necesare. Copitele cailor opintiti si grinzile au erodat intreg traseul si au scos la suprafata cablurile electrice care alimenteaza statia meteo, cabana Dochia si schitul de pe varf. Pe linga aspectul penibil pentru o astfel de rezervatie, cablurile electrice, ramase fara doua straturi de protectie, sunt un adevarat pericol de electrocutare pentru turisti, fiind amplasate chiar pe poteca. Sus, la cabana meteo, este un santier in toata regula. La distanta de vreun kilometru, un alt santier se desfasoara pe doua fronturi. Dupa ce calugarii de la schi au construit stabilimentul monastico-turistic, sustinand ca intentioneaza doar sa renoveze chiliile existente, si dupa ce au descoperit minunile materialelor de constructie moderne precum termopanul si placile de rigips, au trecut la inlocuirea acoperisului din dranita cu tabla din cupru. In jur este plin de schele, materiale de constructie, resturi de tabla, bidoane din plastic de 20 de litri, folii din plastic. Desi pare ca s-au retras in sihastrie, calugarii nu s-au putut dispensa de curentul electric, iar pentru slujbe au montat in biserica microfoane si difuzoare. Macar calugarii au folosit ca mijloc de transport elicopterele armatei, puse la dispozitie gratuit dupa agapa dintre Adrian Nastase si IPS Daniel, la care s-a pus la cale toata grozavia ce pune justitia in fata unui fapt implinit.

Procesul pentru suspendarea lucrarilor de la schit treneaza

Salvamont Neamt a cerut in instanta suspendarea lucrarilor de la schit, dar procesul treneaza si devine inutil dupa ce constructia a fost finalizata, iar demolarea ei ar insemna un dezastru si mai mare. Consiliul Judetean Neamt, institutia care are in administrare Parcul National Ceahlau, nu a fost in stare sa furnizeze un punct de vedere in legatura cu situatia din rezervatie. Presedintele Vlad Marcoci era plecat in strainatate, vicepresedintele Romica Rotaru era in concediu, iar vicepresedintele Dumitru Badea a declarat nonsalant ca nu cunoaste situatia, pentru ca nu raspunde dumnealui de Ceahlau. Totusi, Romica Rotaru a explicat ca, impreuna cu ministrul Mediului, Sulfina Barbu, s-a discutat la Piatra Neamt ca de administrarea Parcului National Ceahlau sa se ocupe si comunele limitrofe, ceea ce ar fi ceva. In acelasi timp, Agentia de Protectie a Mediului Neamt ne-a informat, prin directorul Stefan Gal-Pal, ca pentru lucrarile de la cabana meteo exista un acord de mediu avizat de Academia Romana. Am fost asigurati, de asemenea, ca dupa finalizarea lucrarilor vor fi reparate toate stricaciunile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă