6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialParcul englezesc de la Mogosoaia, distrus si inlocuit de betoane

Parcul englezesc de la Mogosoaia, distrus si inlocuit de betoane

» Primaria Mogosoaia a reusit sa puna mana pe o parte a domeniului brancovenesc de la Mogosoaia desfiintand printr-o hotarare de consiliu local o hotarare de Guvern si reusind astfel sa intabuleze 12 hectare, din cele 36 cat are terenul, in favoarea sa.

» Pe cele 12 ha a fost distrus unul dintre ansamblurile Monumentului Istoric, adica Parcul englezesc. Administratorii Centrului Cultural spun ca acest lot a fost deja parcelat pentru a fi vandut.

» Valoarea unui metru patrat de teren in aceasta zona este de cel putin 140 de euro. Afacerea previzibila pentru spatiul in litigiu de la Mogosoaia este de cel putin 17 milioane de euro.

Totul a inceput cu ridicarea unor vile in zona de protectie a monumentului. Zona de protectie este spatiul care asigura ansamblului coeziunea arhitecturala cu tot ceea ce il inconjoara, asa cum cere legea. Apoi au venit artificiile juridice pentru acapararea unei noi halci – de aceasta data din aria Palatului Brancovenesc.
In 2002, Guvernul Romaniei emitea o hotarare (HG 930) prin care se preciza ca 12 ha sunt administrate de Primaria Comunei Mogosoaia, iar 24 de ha de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), respectiv Centrul Cultural Mogosoaia. Palatul si terenul aferent trec in acelasi an in subordinea Directiei Cultura a Municipiului Bucuresti. In 2006, HG 1705 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului precizeaza, la pagina 97, ca la Palatele Brancovenesti ordonatorul de credite este MCC, iar ordonator tertiar de credit este Centrul Cultural, insa acum sunt specificate toate cele 36 de hectare.

 

Adica primaria locala nu mai administreaza nimic pe acest domeniu. Dar in mai 2008, pe baza unei hotarari a Consiliului Local, Primaria Mogosoaia intabuleaza cele 12 ha care figurau in administratie proprie in 2002, cu de la sine putere.
Incepe razboiul: MCC sesizeaza Primaria Capitalei, Consiliul General Local al Primariei Bucuresti si proaspatul primar general, Sorin Oprescu, care la randul lui face demersurile de rigoare. Adica cere inapoi spatiul luat fraudulos, dar prin instanta. Ramane de vazut de ce nu a facut-o printr-o simpla notificare, deoarece o hotarare de consiliu local nu poate bate o hotarare de guvern, si este, in consecinta, nula de drept. Primaria Mogosoaia confirma ca s-a realizat intabularea celor 12 hectare in favoarea ei. Surse din Primaria Capitalei spun ca presiunile sunt mari si vin din toate partile, fapt reclamat de insusi Sorin Oprescu.

De ce atata tevatura pentru Palatul Mogosoaia? Potrivit site-urilor cu anunturi imobiliare, un mp de pe langa Lacul Mogosoaia, cat mai aproape de strada Martha Bibescu, de pilda, a ajuns la o valoare cuprinsa intre 140 si 300 de euro. La cea mai mica valoare, cele 12 hectare puse in jocul dintre "palate" ajung la 16,8 milioane de euro. Merita miza?! Veti spune ca acolo nu se poate construi… dar in zona de protectie a acestui monument istoric s-a construit deja. Deci, se poate…

Parcul englezesc a fost deja distrus
Centrul de Cultura "Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului", potrivit titulaturii oficiale, are o identitate, o recunoastere legala si un statut practic independent. Cu toate acestea, domeniul brancovenesc de la Mogosoaia este ciuntit, agresat, batjocorit. Cea mai proaspata durere a administratorilor acestui lacas istoric este provocata de situatia Parcului – imprejurimile odata unice, gradinile englezesti, livada – care a fost distrus. Este vorba de peste 12 hectare vanate initial pentru construirea de case/vile. Unii dintre cei mai suparati si ferventi sustinatori ai Palatului si Parcului sau sunt Liana si Dan Nasta, care timp de 20 de ani s-au straduit sa faca o colectie de arta pe care au si donat-o Centrului Cultural in 2001.

 

Ei au semnalat ca, recent, Consiliul Local si Primaria comunei Mogosoaia au solicitat Guvernului preluarea in administrare a intregului ansamblu istoric al Curtii domnesti brancovenesti de la Mogosoaia, precum si a inventarului si dotarilor Centrului Cultural, care il administreaza si restaureaza incepand din 1993, potrivit Doinei Mandru, directorul Centrului Cultural de la Mogosoaia. Momentan, acestea se afla sub autoritatea Consiliului General al Primariei Bucuresti.

S-au construit vile in fata Palatului domnesc
Statutul de Monument Istoric a fost obtinut de Palatul Mogosoaia inca de pe vremea ministrului Artelor, Mihai Ralea, in aprilie 1945, sub semnatura Regelui Mihai I. Se feresc comunistii sa violeze acest drept inalienabil, dar noii inavutiti n-au nici un scrupul in a distruge un bun istoric. Pretextele sunt legate de administrarea complexului, subtextul e legat doar de profitul catorva: "Incepand cu anul 2000 pana in anul 2005, Primaria Mogosoaia a fost cea care a autorizat singura, impotriva prevederilor legale, toate constructiile din aria Monumentului Istoric si din zona sa de protectie, explicit, vilele din fata Palatului domnesc, desfiintand astfel, cu buna-stiinta si in totala rea-credinta, un peisaj istoric secular, protejat pana atunci de legile statului roman, atat cel comunist, cat si cel democratic.

 

Pana in anul 2000, locuitorii defavorizati ai comunei au fost chiar indemnati de primarie sa-si procure lemne de foc din parcul secular al Palatului. Se conta pe transformarea a 12 hectare de parc in zona rezidentiala, motiv pentru care o portiune din parc a si fost parcelata prin jalonare. Interventia hotarata a Ministerului Culturii si Cultelor de a finanta, printr-un imprumut de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, restaurarea gradinilor istorice ale palatului, refacerea zidului de incinta al parcului a stopat, pentru o vreme, distrugerea Parcului englezesc dupa metoda aplicata de senatorul Dan Claudiu Tanasescu, pe atunci primar al Mogosoaiei, portiunii de teren plantate cu vie si livada din fata pridvorului domnesc.

 

Noua conducere liberala a Mogosoaiei a demolat in septembrie 2005, cand abia se instalase la administrarea comunei, partea din zidul de incinta al Parcului, refacuta de Ministerul Culturii, sub pretextul inundatiilor. Actionata in justitie, a platit dauna produsa, dar a demolat din nou zidul cand am inceput refacerea lui.
Intabularea asupra celor 12 hectare de parc a fost obtinuta ilegal, pe baza unei HG caduce, de altfel contestate de Centrul Cultural, dar si in scop fraudulos: intabularea s-a facut cu drept de construire 1/1 asupra terenului! Ceea ce probeaza, din nou, intentiile consiliului local in privinta parcului istoric. Ce mai valoreaza Legea Monumentelor Istorice, respectarea functiunilor, a caracterului Parcului si Monumentului, ca si a peisajului istoric, fata de vointa nestavilita de a investi eficient a unor oameni dedicati exclusiv afacerilor, precum domnul primar Paul Nicolae Precup (cu interese cunoscute in Cardinal Motors, dar si in investitii imobiliare)? Aceasta se va vedea curand, in functie de reactia Guvernului, oricare va fi acela, in fata unei asemenea pretentii", mai precizeaza Doina Mandru.

Ea adauga: "Consiliul local Mogosoaia, alcatuit in covarsitoare majoritate din persoane cu studii medii de nivel precar, si cu comportamentul cunoscut fata de Palat, apare a fi cu totul inapt sa administreze cultural acest ansamblu istoric de exceptie al Romaniei. De aceea si-a si precizat, de curand, solicitarea: Palatul Brancoveanu ar urma sa devina sediu al primariei! Cum s-ar zice, daca cei in drept ar decide, ar permite asa ceva, acest palat-muzeu ar iesi din circuitul public, cel cultural, pentru a fi valorificat, democratic, de ambitiosul primar liberal! Pana acum avem semnale ca Ministerul Culturii si Cultelor nu va comite o asemenea eroare. Dar Guvernul decide in ansamblul sau, potrivit intentiilor sale. Deie Domnul sa fie cu dreptate si in adevar. Altfel, s-ar putea vorbi de o noua nationalizare, cu dedicatie, de data aceasta, in conditiile in care mostenitorii de drept, acceptand functiunea culturala de exceptie a acestui palat, nu l-au revendicat".

Primarul Precup: "Mai presus de toate, avem bani!"
Paul Nicolae Precup, primarul comunei Mogosoaia, spune ca "poate rezolva un parc" cu un miliard de lei, "pe cand ceilalti au nevoie de circa 30 de miliarde lei". A confirmat faptul ca s-a inaintat Guvernului proiectul prin care Consiliul Local cere administrarea domeniului si ca asteapta un raspuns. "Ne dorim ca Palatul Brancovenesc sa treaca in administrarea locala, precum si cele 12 hectare de teren ale Parcului Mogosoaia. Nu se intentioneaza folosirea terenului pentru constructia de blocuri, asa cum se tot vorbeste. In legatura cu parcul, avem deja un proiect in executie, iar peste o luna va fi gata (sfarsitul lunii noiembrie – n.r.). Am scos cosmeliile, fierul din pamant, toate lucrurile alea care nu aveau ce cauta acolo.

 O sa fie o frumusete. Avem resurse si pentru proiectele culturale ale Centrului Cultural, unde totul va continua asa cum a fost stabilit de la bun inceput. Nu avem de gand sa schimbam ceva aici. Va precizez ca de cand sunt primar, de trei ani, am reusit sa realizam un buget de patru ori mai mare."

» "O noua decapitare a lui Constantin Brancoveanu"
"Raspundem pretentiilor clamate de primarul liberal al comunei Mogosoaia de a-si muta primaria in incinta Palatului Brancovenesc si de a defrisa parcul pentru constuirea unor imobile, desfiintand, astfel, bucuria bucurestenilor, precum si a numerosilor turisti romani si straini, doritori de locuri alese si de arta. (…)
Daca insa sunt atei, ii informam ca mostenitorii Principesei Martha Bibescu, familia engleza Ghika-Comanesti, vizitand recent domeniul brancovenesc si expozitiile din palat, s-au declarat pe deplin satisfacuti, neformuland, din acest unic motiv, nici o intentie de mostenire. Dar in situatia nou-creata se provoaca o revendicare juridica clara, urmand sa pierdem un domeniu exemplar din Romania si sa-l decapitam pe Brancoveanu – de data aceasta noi, romanii – a doua oara. Mai ramanem in Europa?

Dincolo de uimirea noastra, a celor ce conduc bogata activitate cultural-artistica a Palatului Brancovenesc de la Mogosoaia, asteptam ca uzurpatorii irationali sa renunte la raportul lor antinational. Nici Ceausescu n-a indraznit sa se atinga de mostenirea brancoveneasca care apartinea si trebuie sa apartina Tarii.
Identitatea noastra culturala nu poate fi de nimeni calcata in picioare!  (…)"

Dan Nasta, director onorific si donator al Muzeului Brancovenesc de la Mogosoaia

Cele mai citite

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...
Ultima oră
Pe aceeași temă