19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialParadox: încălzirea unei vile, mai ieftină decât cea a unui apartament

Paradox: încălzirea unei vile, mai ieftină decât cea a unui apartament

În luna ianuarie, sumele pe care le au de plătit constănţenii racordaţi la CET sunt cu câteva procente mai mari decât în decembrie. Acest lucru se datorează faptului că a fost mai frig, iar CET a livrat o cantitate mai mare de căldură.

Diferenţele nu sunt foarte mari, dar ele sunt resimţite în bugetele subţiate ale locuitorilor, care plătesc oricum una dintre cele mai scumpe gigacalorii din România. Astfel, pentru un apartament de trei camere, suma totală de plată pentru căldură, în cartierul ­Inell II, este cuprinsă între 440 şi 460 de lei. Acesta este însă un caz fericit, pentru că locuinţa se află într-un bloc izolat.

Chiar dacă nu are repartitoare pentru fiecare apartament, imobilul este dotat cu un gigacalorime­tru care înregistrează cantitatea de căldură livrată de CET. Există însă situaţii în Constanţa, în cartierul Tomis Nord, de exemplu, unde o sumă de circa 400 de lei nu ajunge pentru un apartament de două camere. Inutil să menţionăm că la garsoniere preţul este mai mic, în timp de la patru camere pot apărea surprize mari în ceea ce priveşte factura, mai ales dacă vorbim despre apartamente mari, de peste 90-100 mp.

Vestea şi mai proastă pentru constănţeni este că de la 1 februa­rie gigacaloria s-a majorat cu circa 10%, ceea ce se va traduce printr-o factură finală mai mare cu circa 3,6%. Primăria Constanţa a atacat în instanţă majorarea de preţ (cerută de CET şi aprobată de autoritatea naţională de reglementare în domeniu).

2 lei/mp vs 6 lei/mp

Pentru cei care stau la case, preţul pe care îl plătesc locuitorii de la bloc pare extrem de mare. „Eu am plătit pentru luna ianuarie o factură la gaz de 600 de lei, dar am încălzit aproape 300 de metri pătraţi“, spune proprietarul unei vile. Dacă pentru 50 de mp la bloc se plătesc peste 300 de lei, rezultă un preţ de 6 lei pe mp. În cazul unei vile, preţul coboară spre
2 lei. În plus, cei care se încălzesc cu gaze nu mai plătesc nici apa caldă. Au însă alte cheltuieli legate de curentul electric, care nu depăşesc însă circa 10, maximum 20 de lei pe lună. Preţuri la fel de mici plătesc cei care au centrale termice instalate în apartamente. ”În luna decembrie am plătit gazul 145 de lei şi avem constant în apartament 24 de grade”, spune proprietarul unei locuinţe de două camere, de 45 de mp utili. Preţurile la gazele naturale vor creşte în următorii ani, dar în nici un caz majorarea nu va fi de 300%, astfel încât să fie mai rentabilă actuala încălzire centralizată.

Soluţia: un nou CET

Autorităţile locale au spus în mai multe rânduri că soluţia pentru o gigacalorie mai ieftină este construcţia unui nou CET. Aceasta a fost, de altfel, şi una dintre temele de campanie ale actualei administraţii locale. Primii paşi au fost făcuţi săptămâna trecută, când Consiliul Local a aprobat preluarea CET-ului. Primarul Mazăre declara că la nivel central se discută acest subiect. Tot el însă a afirmat că iarna viitoare nu se poate face nimic în sensul micşorării facturilor la întreţinere, proiectul fiind unul anevoios.  Primăria Constanţa acordă însă ajutoare de încălzire pentru persoanele nevoiaşe. Mazăre nu a dorit să preia modelul edilului din Bucureşti, Sorin Oprescu, cel care a optat pentru subvenţionarea unitară a gigacaloriei, pe motiv că nu e de acord să-i ajute financiar pe cei care au maşini 4×4.  

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă