Cartierul Ferentari pare a fi un sat fara caini, in care autoritatile reusesc cu mare greutate sa controleze situatia. Intins pe aproximativ 50 de kilometri patrati, cartierul nu este numai raiul hotilor de curent, care nu dau socoteala nimanui, ci si pentru alte genuri de infractiuni. Strada Zabrauti, de pilda, este cunoscuta drept „epicentrul” traficului si consumului de droguri din Capitala. Strazi pline de gropi, blocuri insalubre, desprinse parca din filmele SF, si munti de gunoaie te intampina in Ferentari la tot pasul. Un Vest Salbatic in care politistii intra cu teama. Cele trei sectii de politie din zona au greaua misiune sa stapaneasca o situatie infractionala cum nu se mai intalneste nicaieri in Capitala. Aici locuiesc, cu forme legale, aproximativ 340.000 de locuitori si alti 100.000 ilegal. Potrivit surselor din Politia Capitalei, problemele din Ferentari sunt in primul rand de natura sociala, cei mai multi dintre locuitorii de aici supravietuind doar de pe urma ajutoarelor sociale sau a infractiunilor.
Se intervine doar la sesizarea Electrica
Furturile de energie electrica sunt la ordinea zilei, iar autoritatile nu au gasit inca nici o solutie pentru a le stopa. Actiunile politiei sunt frecvente in zona, dar nu in legatura cu acest gen de fapte. Potrivit politistilor, se intervine doar atunci cand Electrica depune sesizari. Electricienii, protejati de politisti, distrug bransamentele ilegale care a doua zi sunt refacute. Problema pare sa nu aiba rezolvare. Anul acesta, Electrica a depus la Politie doar 20 de sesizari, fata de 40-50 in anii trecuti. De fiecare data, politistii intocmesc dosare penale pentru furt calificat, care se impotmolesc in justitie. Procesele in astfel de cazuri sunt greoaie si se prelungesc ani de zile. Partea vatamata, Electrica SA, trebuie sa intocmeasca expertize care sa stabileasca prejudiciile create. De multe ori, costul unei expertize este mai mare decat prejudiciul. Din acest motiv, Electrica a schimbat putin tactica. Decat sa depuna la politie o avalansa de sesizari care nu vor duce la recuperarea prejudiciilor de miliarde, societatea furnizoare de curent prefera sa intrerupa alimentarea cu energie a unor strazi intregi. Asa cum s-a intamplat luni si marti seara, cand locuitorii din Ferentari au iesit in strada. Acestia au blocat, pentru cateva zeci de minute, traficul rutier pe Bulevardul Pieptanari si au incendiat mai multe obiecte.
Pompierii, protejati de politisti, au stins incendiile, dar au folosit furtunurile cu apa si pentru indepartarea protestatarilor, care erau din ce in ce mai agresivi. Politia nu a operat nici o retinere, acest lucru cazand in sarcina Jandarmeriei, care a gestionat situatia.