6 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialPapusarii Universitatii "Bolyai"

Papusarii Universitatii „Bolyai”

Miza actiunilor politice care urmaresc divizarea Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca tintesc, dincolo de aspectele politice si etnice, si aspecte financiare. Si asta pentru ca institutia are un patrimoniu imens, care face cu ochiul multor lideri politici.

Potrivit unor date de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP), in anul 2003, UBB avea venituri proprii de 512 miliarde lei, mai mult decat marea majoritate a societatilor comerciale cu greutate din oras. In principal, veniturile proprii ale institutiei de invatamant superior provin din taxele percepute de la studenti.
De asemenea, universitatea are in proprietate 136 de imobile cu o valoare de piata incredibila. In centrul municipiului Cluj-Napoca, unde se afla situate multe dintre aceste cladiri, un metru patrat de spatiu construit care poate fi folosit pentru birouri sau pentru activitati comerciale se vinde cu cel putin 3.500 de euro, iar imobilele UBB au multe mii de metri patrati. Investitiile imobiliare au fost realizate si ele in principal cu ajutorul banilor adunati de la studenti.
Universitatea are in prezent 45.000 de studenti, masteranzi si doctoranzi, fiind din acest punct de vedere cea mai mare din Romania. Cei mai multi dintre acestia isi platesc studiile. Sumele percepute de institutie au crescut constant. Initial, ele au fost fixate in lei, iar atunci cand dolarul a crescut pe piata valutara, au fost convertite in dolari.
In momentul in care moneda europeana a devenit mai puternica decat dolarul, taxele la UBB au fost trecute in euro, la paritatea de un dolar la un euro. De pilda, la Facultatea de Drept, unde suma platita de un student era de 400 de dolari pe an, ea a devenit acum 400 de euro. Anul acesta, cand leul a inceput sa castige teren in fata valutelor straine, taxele au fost fixate din nou in lei. De pilda, la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative, taxa ce era odinioara 400 de euro a devenit 20 de milioane de lei vechi.
In acest context, agitatia organizata de liderii radicalilor maghiari pentru divizarea UBB si pentru reinfiintarea vechii Universitati „Bolyai”, creata in anii 1950 la dorinta lui Stalin, poate fi privita intr-o lumina noua. O eventuala institutie de invatamant superior de stat maghiara ar prelua o buna parte din patrimoniul Universitatii „Babes-Bolyai”, precum si cei mai multi dintre studenti.

Intelectualii moderati dezavueaza actiunile de strada

Acest demers ar lamuri si o serie de probleme legate de cariera unora dintre cei care au organizat manifestatiile de protest. Unii dintre ei si-ar putea gasi locuri de munca in cadrul noii universitati. La Cluj-Napoca, in cadrul UBB functioneaza doua facultati cu predare exclusiv in limba maghiara, cea de Teologie Romano-Catolica si cea de Teologie Protestanta.
In plus, exista numeroase sectii si specializari, coordonate de conducerea liniei maghiare de studiu. De anul viitor, ar urma sa fie infiintata o a treia facultate cu predare exclusiv in limba maghiara. Este vorba de Facultatea de Studii Maghiare. In paralel, ar fi marita autonomia functionala de care se bucura linia maghiara de studiu.
Posturile de conducere in aceste structuri sunt detinute insa in general de intelectuali maghiari moderati, care nu agreeaza excesele radicalilor deoarece se tem ca acestea ar putea pune in pericol strategia pasilor marunti pe care s-au bazat pana acum si cu ajutorul careia au repurtat o serie de succese. Un alt element care trebuie introdus in ecuatie este existenta Universitatii maghiare private „Sapientia”.
Aceasta institutie se bazeaza in principal pe subventiile primite de la Guvernul Ungariei. Dar, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, aceste subventii vor disparea. Si asta pentru ca tinerii maghiari din Transilvania vor putea sa studieze la universitatile din Ungaria in exact aceleasi conditii cu cetatenii unguri.
Universitatea privata „Sapientia” ar putea sa ramana in acest context si fara subventii, si fara studenti, pentru ca multi tineri vor prefera institutii de invatamant superior cu traditie in locul uneia care nu are nici macar un deceniu de existenta. Pe cand, daca la Cluj-Napoca ar aparea o universitate maghiara de stat, subventionata de autoritatile de la Bucuresti, cei mai multi dintre angajatii de la „Sapientia” ar putea sa se transfere aici.

O universitate aducatoare de capital politic

Dincolo de aceste interese financiare meschine, infiintarea unei astfel de institutii ar aduce si un important capital politic celor care au initiat demersurile pentru constituirea Universitatii „Bolyai”, pentru ca o parte din electoratul maghiar vede in posibila viitoare universitate un simbol al autonomiei.
Iar UDMR s-ar putea trezi cu o grupare politica radicala, care ar putea sa-i ia o serie de mandate de consilieri locali si judeteni, precum si o serie de parlamentari.
Si asta, cu atat mai mult cu cat Uniunea incepe sa se confrunte cu competitori din ce in ce mai incisivi in lupta pentru voturile maghiarilor.
Asa ar fi reprezentantii Uniunii Civice a Maghiarilor din Romania, care au obtinut, anul trecut, o serie de pozitii importante in administratia locala din zona secuimii.
Prorectorul maghiar al UBB, Levente Salat, cunoscut in lumea academica pentru pozitia sa echilibrata, recunostea faptul ca initiatorii protestelor recente din orasele din Transilvania urmaresc inclusiv aceste scopuri politice.
Acesta este si motivul pentru care profesorii maghiari de la UBB opteaza in marea lor majoritate pentru pastrarea caracterului multicultural al acesteia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă