20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPapusarii botosaneni, "regi si regine" la final de an

Papusarii botosaneni, „regi si regine” la final de an

Actorii Teatrului de Papusi „Vasilache” din Botosani si-au invitat publicul in propria casa pentru a-si premia oamenii cu care face performanta. Departe de vacarmul de centru al urbei, dincolo de cladirile vechi si depasite de vreme, sediul teatrului de papusi, mai colorat ca oricand, da viata, in aceste zile de sarbatoare, zonei pustii in care intram. Colindul care se aude pentru a face atmosfera, luminile care inconjoara cladirea – toate amintesc trecatorilor grabiti de perioada sfanta in care ne aflam, chiar daca pare o zona uitata a urbei. Locul e privilegiat pentru pustii care vin sa vada ultima premiera sau piesa aceea care lor le-a placut mult. Aici, in seara lor mare s-a vorbit prima data de intentia de a face parcul copiilor. Ar fi al treilea din municipiu. Si cu adevarat ar merita efortul, mai ales ca locurile de distractie pentru micuti lipsesc prea mult din urbea nordica. Scena s-a dovedit putin incapatoare pentru artistii acompaniati de o parte din membrii orchestrei „Rapsozii Botosanilor”, insa acesta nu a fost un motiv pentru a nu starni pofta de cantec si colinda a spectatorilor, cam putini insa, din sala de spectacole. Momentul colindelor a marcat mijlocul Galei de decernare a Premiilor Teatrului de Papusi, ajunsa anul acesta la cea de-a doua editie, dupa ce au fost prezentate in compania lui Mos Craciun o parte din premiile cu care organizatorii au decis sa-si bucure partenerii, colegii s.a.

Premiul pentru cel mai fidel spectator

De remarcat prezenta artistului bucovinean Traian Ojog, care a interpretat cu mult talent un buchet complet de colinde si uraturi pentru papusarii botosaneni. Premiile au fost multe, asa incat cei prezenti sa plece multumiti. Nici unul din invitati aproape ca nu a fost uitat, iar desaga mosului, care a starnit bucuria celor cativa copii din sala, a fost plina. Acordarea distinctiilor a demarat cu societarii de onoare ai teatrului, marii actori care au facut cariera pentru teatrul botosanean, apoi pentru partenerii teatrului.
De asemenea, nu a fost uitat nici cel mai fidel spectator, in persoana unei pustoaice de 13 ani, Cezara Breha, despre care organizatorii spun ca in fiecare duminica, la ora 11, e prezenta la teatru si sunt piese pe care aceasta le-a vazut chiar si de trei ori, fara sa se plictiseasca. Totodata, premii s-au acordat pentru cel mai tanar spectator, un pusti nu mai mare de 3 ani, sau pentru cel mai fin analist, tot in persoana unui copil care s-a remarcat anul acesta pentru implicarea in viata teatrala. Au urmat premiile pentru partenerii de peste an ai colectivului de la „Vasilache”, printre care s-au aflat Consiliul Local sau actorul Florin Zamfirescu, pentru contributia pe care si-a adus-o pentru atelierul de perfectionare a actorilor manuitori de papusi, care s-a derulat anul acesta in compania regizorului Ioan Cojar sau a lectorului universitar Ionut Brancu.

Intalnirea intre maestru si fostul student

Anul acesta, oamenii teatrului, castigatorii celor trei sectiuni – respectiv Arte si meserii, Manager si Creatie – au fost declarati, in ordine, Dan Strateanu, Daniela Radulescu si Marius Rusu. Pentru fiecare sectiune in parte au existat cate trei nominalizari, iar castigatorii au primit cate un televizor color si trofeele, care au fost inscriptionate pe loc. Premii au primit si reprezentantii mass-media locale sau actorii Daniela Bucataru – pentru rolul din piesa „Paradisul terestru”, in regia lui Alexander Hausvater, sau Daniel Badale – pentru rolul lui Ivan Turbinca din piesa cu acelasi nume, ambii actori fiind angajati cu contract ai teatrului de papusi. Din seara de gala a teatrului nu au lipsit intentiile anului viitor, iar planul cel mare al conducerii va fi cu siguranta Festivalul international „Gala actorului papusar”, care in 2006 va ajunge la cea de-a noua editie si la care teatrul botosanean va fi gazda. Cu siguranta, prezenta actorului si regizorului deopotriva Florin Zamfirescu pentru lansarea volumului „Catifea”, semnat de acesta, a conferit o amploare mai puternica evenimentului, date fiind emotiile vizibile ale amfitrionului Marius Rogojinschi, directorul teatrului, care i-a fost student rectorului de la Universitatea „I.L. Caragiale”. Admiratorii marelui actor care au asistat la spectacolul de gala au putut sa-si procure autograful maestrului pe cartea pe care au cumparat-o de la casieria teatrului. Seara papusarilor a fost, dupa cum insusi directorul teatrului, Marius Rogojinschi, a marturisit, un spectacol in care oamenii sai au fost „regi si regine”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă