24.1 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăSpecialPapa Francisc, apel la unitate: ”Toţi coreenii sunt fraţi şi surori. Iertarea...

Papa Francisc, apel la unitate: ”Toţi coreenii sunt fraţi şi surori. Iertarea este uşa care conduce către reconciliere”

Suveranul Pontif şi-a încheiat, luni, turneul în Coreea de Sud, prima vizită oficiala a unui papă în Asia din ultimii 15 ani, printr-un apel la unitate adresat coreenilor divizaţi de şase decenii, informează Mediafax.

În predica sa prea puţin politică şi în prezenţa preşedintelui Park Geun-Hye – catolică dar nepracticantă -, Jorge Bergoglio s-a adresat coreenilor de pe ambele părţi ale paralelei 38, cerându-le "în calitate de creştini şi coreeni să respingă cu forţă o mentalitate bazată pe suspiciune, pe diviziune şi competiţie". În niciun moment el nu s-a referit la liderii comunişti de la Phenian, care au ridiculizat vizita "pseudopapei" în sudul capitalist.

Îndemnul Papei, rostit în cadrul unei slujbe pentru pace şi reconciliere la catedrala Myeongdong din Seul, coincide cu începutul manevrelor anuale ale armatelor sud-coreeană şi americană, condamnate de Phenian şi considerate de acesta o repetiţie generală pentru invadarea teritoriului său.

Phenianul, care a lansat rachete tactice joi, la sosirea Papei, oficial pentru comemorarea sfârşitului colonizării japoneze în 1945, a avertizat că aceste manevre ar putea aduce peninsula "în pragul războiului".

Vaticanul nu are nicio relaţie cu Coreea de Nord, unde este recunoscută o comunitate catolică mică dar care este strict supravegheată de regim.

Primul Papă care a mers în Asia de la vizita lui Ioan Paul al II-lea în India în 1999, Francisc a întins mâna Chinei, cu care Vaticanul nu întreţine relaţii diplomatice din 1951, făcându-se avocatul unui "dialog fratern". "Creştinii nu vin în calitate de cuceritori" pe un continent care se prezintă drept un mozaic de religii şi culturi, a asigurat el.

Biserica creşte în Asia – Coreea de Sud, unde 10 la sută din populaţie este catolică, fiind un exemplu frapant, cu 100.000 de botezuri pe an – dar nu reprezintă decât 3,2 la sută din populaţie. În China, între cinci şi 12 milioane de catolici sunt partajaţi între o Biserică oficială care nu recunoaşte autoritatea papală şi o Biserică clandestină loială Vaticanului.

Cele mai citite

CFR Călători suplimentează numărul de trenuri în perioada minivacanței de 1 Mai și Paște

CFR anunţă, vineri, că suplimentează numărul trenurilor, în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte, fiind introduse garnituri suplimentare către destinaţiile de vacanţă. „Cu prilejul minivacanţei...

Motrenismul

În istoria Regatului român, probabil cea mai suveranistă perioadă din istoria poporului român, au existat mai multe curente de gândire: poporanismul, semănătorismul și trăirismul....

Schimbare de planuri! Simona Halep s-a retras de la turneul WTA de la Oeiras

Simona Halep și-a anunțat retragerea de la turneul WTA 125 de la Oeiras, invocând faptul că are nevoie de mai mult timp pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă