13.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialPapa Benedict de Crăciun: Valorile religioase, libertatea, demnitatea umană, pacea trebuie să...

Papa Benedict de Crăciun: Valorile religioase, libertatea, demnitatea umană, pacea trebuie să primeze

Papa Benedict a lansat, în mesajul de Crăciun “Urbi et Orbi”, un apel la căutarea lui Dumnezeu, la respectarea valorilor religioase, libertăţii şi demnităţii umane, evidenţiind importanţa solidarităţii în contextul crizei şi îndemnând popoarele din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia să aleagă pacea, informează Mediafax.

“Dacă pacea nu reuşeşte să se instaureze definitiv, acest lucru se întâmplă doar din cauza lipsei solidarităţii, a înţelegerii reciproce şi a colaborării dintre popoare. Poate că ne cuprinde teama din cauza faptului că ne închidem inimile în relaţia cu Dumnezeu. Dar iată evenimentul care alungă acest gând întunecat, iată speranţa care învinge teama – adevărul a răsărit! Dumnezeu s-a întrupat!”, a reamintit Papa Benedict în mesajul de Crăciun “Urbi et Orbi” (adresat “Oraşului Roma şi lumii”), conform ziarului Corriere della Sera.

“În Iisus Hristos, dragostea şi adevărul s-au îmbinat în mod real, dreptatea şi pacea s-au îmbrăţişat; adevărul a răsărit din pământ, iar dreptatea a coborât din cer. Da, este un pământ bun, un pământ sănătos, eliberat de orice egoism şi de orice izolare. Iar acest pământ există şi astăzi, în 2012, există speranţă în lume, o speranţă adevărată, chiar şi în momente şi situaţii mai dificile”, a declarat Papa Benedict al XVI-lea în discursul de Crăciun.

Citeşte şi Cu ocazia Crăciunului, Betleemul şi Vaticanul se roagă pentru PACE în Orientul Mijlociu

Suveranul Pontif s-a adresat în primul rând, conform ziarului Il Messaggero, poporului italian şi europenilor în general, în contextul crizei economice: “Este nevoie de colaborare pentru binele comun; este necesar să reflectăm la ierarhia de valori atunci când luăm deciziile cele mai importante. Trebuie să fim solidari şi să îi ajutăm pe cei aflaţi în nevoie!”.

“Fie ca pacea să răsară şi pentru poporul sirian, care suferă enorm şi este divizat de un conflict care nu îi cruţă nici măcar pe cei lipsiţi de apărare, victimele nevinovate. Lansez încă un apel pentru oprirea vărsării de sânge, pentru a se facilita acordarea de asistenţă refugiaţilor şi pentru dialog în scopul găsirii unei soluţii politice la acest conflict”, a spus Papa. Revoltele reprimate violent şi confruntările armate între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad durează de 21 de luni în Siria, bilanţul victimelor fiind de peste 45.000 de morţi, conform organizaţiei Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Bilanţul victimelor nu poate fi verificat din alte surse.

“Fie ca pacea să răsară şi în teritoriile unde s-a născut Mântuitorul şi să le confere israelienilor şi palestinienilor curajul de a pune capăt anilor de lupte şi disensiuni”, a continuat Suveranul Pontif.

Referindu-se la situaţia din Africa, Papa Benedict a remarcat că ţările nord-africane “se confruntă cu o tranziţie fundamentală în căutarea unui nou viitor – în special Egiptul, un loc iubit şi binecuvântat de copilăria lui Hristos”.

“Cetăţenii trebuie să construiască împreună societăţi bazate pe dreptate, pe respectarea libertăţii şi demnităţii fiecărei persoane; Fie ca Naşterea lui Hristos să favorizeze reinstaurarea păcii în Mali şi Nigeria, unde atentatele oribile continuă să facă victime, în special în rândul comunităţilor creştine”, a insistat şeful Bisericii Catolice.

“Fie ca pacea să domnească şi pe vastul continent asiatic. Pruncul Iisus să aibă milă de numeroasele popoare din acele teritorii, în special de cei care cred în El!. Regele păcii să îşi îndrepte privirea spre noii lideri ai Republicii Populare Chineze! Îmi doresc să aprecieze contribuţia religiilor, respectându-le pe toate, pentru a putea construi o societate solidară, în beneficiul acelui popor nobil şi al întregii lumi”, a spus Papa.

Referindu-se la situaţia din America de Sud, Suveranul Pontif s-a rugat că Iisus Hristos să “îi ajute pe cei nevoiţi să emigreze şi să consolideze influenţa guvernelor care depun eforturi pentru dezvoltare şi pentru combaterea criminalităţii”.

Cele mai citite

Guvernul discută proiectul de Ordonanță care ar mări salariile în Sănătate

Pe ordinea de zi a ședinței Executivului din data de 28 februarie 2024 a fost introdus și un proiect de Ordonanță de Urgență "privind...

Ariana, solitarul de pe inelul Rotschild

Familia Rotschild este unul dintre cele mai însemnate repere financiare ale ultimelor două secole. Cele mai multe dintre evenimentelor importante care au...

Le e teamă să nu fie implicați în război. Separatiștii din Transnistria nu mai cer Rusiei “unire”, ci doar protecție

Liderii separatiști de la Tiraspol au organizat, în ziua de 28 februarie, un congres al așa-zișilor deputați ai Transnistriei iar aceștia au cerut Rusiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă