19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPapa Benedict al XVI-lea îşi încheie Pontificatul

Papa Benedict al XVI-lea îşi încheie Pontificatul

Joi este ultima zi a Pontificatului Papei Benedict al XVI-lea. La ora 21.00, ora României, scaunul papal va deveni vacant şi va începe o perioadă de tranziţie până la alegerea succesorului.

Regulile care stabilesc când se reuneşte conclavul, în cadrul căruia va fi desemnat noul pontif, au fost modificate de Papa Benedict al XVI-lea săptămâna aceasta. În urma modificărilor, cardinalii se vor putea reuni mai devreme pentru a-l alege mai repede pe noul Suveran Pontif, potrivit Digi 24.

Citeşte şi Un „adio“ emoţionant în Piaţa San Pietro

Iniţial, înalţii prelaţi de la Vatican au anunţat că reuniunea cardinalilor în conclav va începe cel mai devreme pe 15 martie, aşa cum prevedeau regulile în cetatea sfântului scaun. Papa Benedict al XVI-lea a modificat însă constituţia apostolică, ceea ce permite conclavului să se reunească mai devreme. Cel mai probabil, acesta se va desfăşura săptămâna viitoare.

Citeşte şi Retragerea Papei Benedict. Mii de persoane s-au adunat în Piaţa Sfântului Petru

Atunci, 115 cardinali, cu vârste de până la 80 de ani, veniţi din întreaga lume, se întâlnesc în Capela Sixtină unde îl votează pe viitorul Papă. Cardinalii sunt închişi într-o cameră şi nu le este permis contactul cu lumea exterioară în tot acest timp.

Eşecul desemnării unui Papă este anunţat oamenilor prin fumul negru care iese pe coşul de la Vatican. O dată ce noul Suveran Pontif este ales, pe acelaşi coş iese fum alb, pentru ca toţi catolicii din lume să ştie că au un nou Papă.

Citeşte şi Vezi cine a fost desemnat papă interimar

Vaticanul îşi doreşte ca noul suveran să fie ales cât mai repede pentru a avea timp să se pregătească pentru slujba de Paşte, care anul acesta pică pe 31 martie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă