22.1 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPanzarul Moldovenesc va pluti pe ciment, la Lapidariumul din centrul Galatiului

Panzarul Moldovenesc va pluti pe ciment, la Lapidariumul din centrul Galatiului

Soarta Panzarului Moldovenesc, replica unei corabii din vremea lui Stefan cel Mare construite anul trecut cu prilejul anului comemorativ, are, pe zi ce trece, o soarta tot mai crunta. Dupa ce anul trecut a fost lansata la apa si a fost sfintita de episcopul Dunarii de Jos, dr. Casian Craciun, in prezenta mitropolitului Moldovei, IPS Daniel, si a ministrului Culturii, de aproape un an corabia zace in hala de peste a fostei intreprinderi de conserve de peste de la Galati.

Proiecte spulberate

Noua conducere a Consiliului Judetean declara ca Panzarul Moldovenesc nu a fost o prioritate pentru comunitatea locala si nu va mai achita nici cele 6 miliarde ce fusesera alocate de la bugetul CJ pentru constructia panzarului. Cu atat mai putin putea fi vorba de continuarea finantarii pentru montarea propulsorului si a instalatiilor de navigatie. Mai ales in conditiile in care, din cauza ca are de returnat un credit de 253 miliarde, Consiliul Judetean Galati a trebuit sa-si revizuiasca politica de investitii. Astfel au sfarsit brusc toate sperantele unui grup pasionat de navigatie, care credea ca, dupa ce panzarul va fi finalizat, va putea intreprinde o croaziera pe Marea Neagra si pe Mediterana, pana in Insula Malta si pana la Gibraltar, acolo unde ajunsesera corabiile flotei moldovenesti in vremea lui Stefan cel Mare. Urma ca, dupa acest voiaj, panzarul „Stefan cel Sfant” sa fie acostat la dana de onoare a Galatiului, iar atunci cand Galatiul ar fi intrat in programul international al croazierelor pe Dunare sa fie inclus in programul unor mici croaziere ale turistilor straini pe Dunare, Prut si Siret.

O nava care oriunde ai aseza-o se rastoarna

Neavand montat propulsorul, ceea ce determina o deplasare a centrului de greutate, panzarul nici nu ar putea fi lansat pe Dunare si acostat in conditii de maxima siguranta, pentru ca exista riscul rasturnarii. In aceste conditii, autoritatile par sa ii fi rezervat corabiei un rol de statuie, urmand sa fie scoasa din magazie si amplasata in centrul vechi al orasului, la Lapidariumul de langa Muzeul de Istorie Galati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă