19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPână unde vor merge populiştii de la Budapesta? Unicul radio al Opoziţiei...

Până unde vor merge populiştii de la Budapesta? Unicul radio al Opoziţiei a fost închis, iar liderii maghiarilor ardeleni se feresc de comentarii.

Guvernul FIDESZ, condus de premierul Viktor Orban, aplică o nouă lovitură Opoziţiei.

Prin intermediulu Consiliului de Supraveghere a Mass-Media, dominat de reprezentanţii FIDESZ, liderii principalului partid de guvernământ au lăsat fără licenţă de emisie singurul post de radio al Opoziţiei. Este vorba de Klubradio din Budapesta, care acoperea o

mare parte a populaţiei Ungariei. Decizia ar urma să intre în vigoare din data de 1 martie 2012, când frecvenţa pe care emite Klubradio, 95,3 FM, îi va fi atribuită unui alt post, Autoradio. Andras Arato, directorul postului, s-a declarat consternat de această decizie.

El spune că nu este normal să fie suprimat un post de radio care emite de 10 ani şi care are o audienţă de o jumătate de milion de oameni.

Klubradio a rămas fără frecvenţă de emisie în urma unei licitaţii publice, pe care jurnaliştii de la postul de radio au contestat-o, pe motiv că lasă cale deschisă subiectivismului.”Nu îmi revin, nu aş fi crezut niciodată că un post de radio care există de zece ani, ascultat de jumătate de milion de persoane, poate fi tratat astfel„, a declarat Andras Arato, directorul Klubradio, într-un interviu pentru postul de televiziune comercial ATV.

Andras Arato a declarat că va sesizaautorităţile europene.

Şi asta, în contextul în care atât Comisia Europeană, cât şi o serie de membri importanţi ai Parlamentului European au criticat dur noua lege a presei din Ungaria, care lasă cale deschisă abuzurilor şi care a instituit, la data intrării sale în vigoare, un adevărat sistem de cenzură, prin faptul că lasă puteri discreţionare autorităţii care supraveghează mass-media şi care este dominată de reprezentanţii FIDESZ.

Muzică în loc de dezbateri

Postul de radio budapestan a rămas fără frecvenţă şi, deci, fără licenţă de emisie, în urma unei licitaţii contestate.

Autoritatea de supraveghere a mass-media a decis că frecvenţa de 95,3 FM trebuie rezervată pentru un post de radio muzical şi cu ştiri locale.

Însă Klubradio este un radio de dezbateri, cu emisiuni lungi şi cu programe interactive, în care ascultătorii pot intra în direct ca să îşi exprime opiniile. Klubradio îşi asumă deschis o orientare liberală şi de stânga, fără un partizanat politic explicit, însă este foarte critic cu partidul populist şi naţionalist al premierului Viktor Orban.

Klubradio a fost, de asemenea, un post acid şi cu fostul guvern maghiar, alcătuit din socialişti şi liberali. Jurnaliştii acestui post de

radio au lansat o petiţie, prin care cer să poată emite în continuare. Petiţia a strâns deja zeci de mii de susţinători pe Internet. De asemenea, o variantă este aceea ca Klubradio să îşi mute emisia pe Internet, însă, în acest fel, îşi va pierde o parte din audienţă.

Fără comentarii

Deşi decizia autorităţilor maghiare a stârnit proteste vehemente din partea intelectualilor budapestani, în Transilvania, liderii comunităţii maghiare au evitat să comenteze subiectul.

Şi asta în condiţiile în care, printre maghiarii ardeleni, Viktor Orban rămâne un politician extrem de popular.

Printre cei care au evitat să comenteze ori nu au răspuns deloc la telefon se numără preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Tibor Toro, preşedintele Partidului Civic Maghiar, Jeno Szasz, liderul UDMR Cluj, Levente Mate, dar şi intelectuali marcanţi de origine maghiară. În schimb, liderul Uniunii Ardelenilor şi

Bănăţenilor, Emil Aluaş, care încearcă să închege o mişcare social-politică transetnică, a critică dur situaţia în care a ajuns Klubradio. „Nu mi se pare firesc ca cineva să încerce să închidă acest post de radio. Este o măsură care limitează libertatea de exprimare şi care contravine legislaţiei europene. Noi, dar şi celelalte ţări din jurul Ungariei, ne-am obişnuit să vedem Ungaria ca pe un bastion al liberalismului. Evident, nu mai este cazul. În Ungaria avem de-a face cu un regim conservator şi populist, cu tendinţe autoritariste”, a spus Emil Aluaş.

La rândul său, preşedintele Ligii Pro Europa din Târgu-Mureş, Smaranda Enache, a declarat că „am urmărit cu îngrijorare ceea se se întâmplă în Ungaria. Libertatea de exprimare este hârtia de turnesol a unei guvernări democratice. Sunt convinsă că vocilor critice din Ungaria li se vor alătura criticile oficialilor europeni în privinţa acestei decizii”. 

Cenzorul

Consiliul Media, instituţia de supraveghere a presei, a fost înfiinţat printr-o legea extrem de controversată, intrată în vigoare la 1 ianuarie şi considerată „liberticidă” de detractorii săi.

Decizia Consiliului Media vine într-un context agitat în Ungaria, Guvernul fiind criticat dur de UE, OSCE, ONU şi numeroase ONG-uri pentru legea media.

O grevă a jurnaliştilor de la televiziunea publică este în curs de la 10 decembrie, aceştia protestând faţă de manipularea informaţiilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă