20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPamantul, aflat intr-o zona vida a universului?

Pamantul, aflat intr-o zona vida a universului?

Pamantul s-ar putea afla intr-o "balon" atipic de spatiu-timp, din care cea mai mare parte a sa este vidata, relateaza USA Today. Aceasta ar fi explicatia pentru acceleratia aparenta a expansiunii universului, a carei cauza este considerata energia neagra (forma ipotetica de energie, capabila de a patrunde prin orice tip de materie si de a impinge totul “in afara”).

Parerea generala actuala este ca 74% din univers este alcatuit din energie neagra, in proportie de 21% format din materie neagra, materia “normala” ocupand doar 5%.

Supernovele sunt considerate a fi indicatoare conform carora distanta se poate calcula cu exactitate. Oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford din Anglia au descoperit ca acestea par sa se indeparteze de Pamant mai repede decat ar fi normal, iar concluzia a fost ca viteza mai mica a acestora s-ar obtine doar intr-o zona a universului in care materia ar ocupa mai putin spatiu decat in alte zone.

“Teoria vidului” sfideaza principiul impus in stiinta in urma cu 450 ani: Nicholas Copernicus a demonstrat ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui si nu invers. A revolutionat stiinta, iar majoritatea teoriilor ulterioar au fost nevoite sa-l respecte. Pentru ca un argument sa fie valabil era nevoie sa nu fie aplicabil doar Pamantului.

Insa potrivit recentei teorii, Pamantul se afla intr-o pozitie unica, ceea ce pare inca improbabil pentru majoritatea oamenilor de stiinta.

Cele mai citite

Pariez pe Ostaș!

Dacă lipsește ceva României actuale este instituția anticipării. Hazardul ne guvernează. Mișcările în cercurile politice sunt predictibile, dar nu proiective. Sigur că nu deplângem...
Ultima oră
Pe aceeași temă