10.8 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSpecialPalatul Voievodal din centrul istoric al Capitalei va fi restaurat

Palatul Voievodal din centrul istoric al Capitalei va fi restaurat

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) va plăti peste 10 milioane de euro pentru restaurarea şi punerea în valoare a Palatului Voievodal "Curtea Veche", informează Mediafax.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat, joi, proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru obiectivul de investiţii restaurarea şi punerea în valoare a Palatului Voievodal "Curtea Veche".

Potrivit proiectului, investiţia se ridică la 46.347.375 de lei (10.383.639 de euro).

Sunt propuse măsuri de intervenţie pentru eliminarea proiectului iminent de prăbuşire, demolarea planşeelor de beton care au dus la cedarea pereţilor de zidărie de dedesubt, realizarea unei reţele de centuri de beton armat pe pereţii de zidărie, consolidarea stâlpilor şi bolţilor de cărămidă, consolidarea pereţilor, realizarea de noi pavilioane pe structură metalică, injectarea fisurilor şi crăpăturilor cu mortar de var, măsuri pentru eliminarea umidităţii şi conservarea şi restaurarea vestigiilor arheologice (măsuri de extremă urgenţă), se arată în proiect.

La acestea se adaugă lucrări de refuncţionalizare: asigurarea unui circuit muzeistic adecvat (hol de acces, lift), a spaţiilor auxiliare necesare funcţionării unui muzeu (spaţii expoziţionale, multifuncţionale, administrative, tehnice, de depozitare), închiderea şi climatizarea spaţiilor pentru a asigura conservarea vestigiilor, amenajarea terasei de peste pivniţele boltite, acoperirea cu o structură metalică uşoară a terasei şi interconectarea tuturor spaţiilor.

Totodată, vor fi refăcute reţelele electrice, instalaţiile sanitare, reţeaua de canalizare şi instalaţia de încălzire/ climatizare.

Curtea Veche este amplasată în zona protejată Lipscani, fiind prevăzută cu grad maxim de protecţie.

Istoria monumentului începe cu întemeierea unei mici citadele – o cetate a Dâmboviţei, o aşezare stabilă pentru oşteni, care a devenit în timp şi reşedinţă perioadică a domnitorului. Istoria Curţii Vechi se întinde pe o perioadă cuprinsă între secolul al XIV-lea şi jumătatea secolului al XVII-lea. Porţiunea existentă din vechiul palat voievodal a fost restaurată şi parţial reconstrută până în anul 1972.

Cele mai citite

Se încing luptele pentru „șefia” Universității din Galați. Rector interimar, o fostă consilieră PSD

Bătălia pentru mandatul de rector al Universității de stat „Dunărea de Jos” din Galați a luat amploare și e pe punctul de a...

Ciolacu cere explicații de la șeful Transgaz pentru achiziția de iPhone-uri

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că îl va chema la explicații pe Ion Sterian, șeful Transgaz, după ce compania a achiziționat iPhone-uri...

Lazio, victorioasă în restanța cu Torino

Lazio Roma a învins-o, joi, în deplasare, pe Torino, cu scorul de 2-0, într-o partidă restantă din etapa a 21-a din Serie A. Lazio a...
Ultima oră
Pe aceeași temă