28.1 C
București
duminică, 7 iulie 2024
AcasăSpecialPalatul Copiilor, groapa partizanilor

Palatul Copiilor, groapa partizanilor

Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România a început ieri săpăturile la Palatul Copiilor din Cluj-Napoca, unde ar fi fost îngropaţi 13 luptători anticomunişti executaţi de Securitate în 1950.

Fosta clădire a Securităţii din Cluj-Napoca, care adăposteşte în prezent Palatul Copiilor, a fost luată cu asalt ieri de arheologi, ingineri constructori şi de urmaşii a 13 luptători anticomunişti despre care se presupune că şi-ar fi găsit sfârşitul între zidurile acestei clădiri.
Potrivit istoricilor şi arheologilor de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, partizanii au fost executaţi de fosta Securitate, în anul 1950, şi au fost îngropaţi în subsolul clădirii, într-o încăpere care a fost apoi zidită. Dacă, într-o primă fază, reprezentanţii CICCR vorbeau de o probabilitate de 50% ca rămăşiţele să fie îngropate între zidurile Palatului Copiilor din Cluj-Napoca, ieri, după îndepărtarea primei bucăţi de beton, aceasta ajunsese la 80%. „Am descoperit o încăpere dreptunghiulară din beton, lungă de zece metri şi cu o lăţime de trei metri, în subsolul Palatului Copiilor, unde credem că erau celule zidite şi în care se află cei 13 oameni, ucişi la ordinele Securităţii. Avem motive să credem că acel dreptunghi este, de fapt, un osuar. Primele indicii ne confirmă bănuiala. Ne aşteptam la un gol dincolo de zid, dar am dat de pământ. O astfel de încăpere, plină de pământ, nu are ce căuta acolo. E ceva nemaivăzut în practica din construcţii”, a declarat Marius Oprea, coordonatorul CICCR.

Victimele au activat în mişcarea armată de rezistenţă anticomunistă din zona Munţilor Apuseni. Toţi au fost arestaţi de Securitate în anul 1949, iar apoi au fost condamnaţi de Tribunalul Militar Sibiu. Pedepsele au variat de la 15 ani de muncă silnică până la muncă silnică pe viaţă. Condamnaţii au fost trimişi în diferite locuri de detenţie, iar apoi au fost transferaţi la Penitenciarul Tribunalului din Cluj. Directorul general al Direcţiei Generale a Securităţii Poporului, Gheorghe Pintilie, a cerut ca unii dintre ei, care „au tras cu arma în organe”, să fie supuşi unui regim mai aspru.
Toţi cei 13 au sfârşit prin a fi omorâţi de Securitatea Cluj în 1950. Regizorul Nicolae Mărgineanu, al cărui unchi se presupune că se numără printre cele 13 victime, va realiza un documentar despre acţiunea de deshumare şi rezultatele ei şi va reconstitui poveştile de viaţă ale victimelor cu ajutorul rudelor acestora.

Cele mai citite

Rușii anunță distrugerea a două lansatoare Patriot în Odesa

Agențiile de presă de stat din Rusia au raportat că rachetele balistice rusești Iskander au distrus două lansatoare pentru sistemele de rachete sol-aer Patriot...

Franța votează: tensiune maximă în Hexagon

Alegerile din Franța au o miză uriașă, cu implicații nu numai pentru francezi, ci și pentru NATO și Uniunea Europeană Președinția lui Macron s-ar putea...

Alegeri cu repetiție în Costinești

Rezultatul din 9 iunie a fost anulat în comuna Costinești, după 6 renumărări ale voturilor La noul scrutin, se vor utiliza aceleaşi liste electorale ca...
Ultima oră
Pe aceeași temă