29 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialPalatul clujean al strămoşilor Prinţului Charles

Palatul clujean al strămoşilor Prinţului Charles

Printre strămoşii actualului moştenitor al Coroanei Regatului Unit al Marii Britanii se numără şi membrii familiei nobiliare Rhedey.

 

 Aflat în Piaţa Unirii, la intersecţia cu strada Napoca, Palatul Rhédey poartă numele familiei care l-a cumpărat la începutul secolului al XVIII-lea.

Pe la 1500, pe locul actualului palat Rhédey, se aflau patru case care aparţineau patricienilor clujeni. Pe locul acelor case a fost ridicat Palatul Rhédey, construit în stil eclectic. În epoca construcţiei palatului, actuala stradă Napoca se numea uliţa Fânului, întrucât din zona complexului Hasdeu până aproape de Mănăştur se întindeau Fânaţele Clujului.

Primul teatru din Cluj

Prin sala de bal aflată în interiorul clădirii, palatul Rhédey îşi leagă numele şi de istoria teatrului maghiar din Transilvania. O placă comemorativă aminteşte că în acest loc s a aflat o primă instituţie maghiară de teatru din Cluj, care a luat fiinţă la 17 noiembrie 1792.  În anii 1680-1690, clădirea a fost cumpărată de aristocratul László Székely, a cărui soţie, Sara de Buluşd, era fiica unui boier din Moldova. Din iniţiativa Sarei şi sub directa ei supraveghere, în 1698, clădirea a fost refăcută. Aproape de intrare, pe partea stângă a ei, curtea interioară a palatului păstrează şi azi blazonul Sarei.

În secolul al XVIII-lea, casa a fost unificată cu alte trei case vecine de pe uliţa Fânului şi tot atunci, proprietarul János Rhédey a adăugat vechii clădiri încă un etaj.

Pe frontispiciul imobilului se găseşte blazonul lui Rhédey, cu iniţialele RJ, precum şi semnul coroanei de nobil cu nouă perle vizibile, însemnul rangului de „conte”. A mai existat încă un blazon pe peretele clădirii, distrus prin deceniul al şaselea al secolului XX, blazon refăcut cu ocazia renovării clădirii.

Rude cu familia regală a Marii Britanii

Una dintre celebrele locatare a Palatul Rhédey a fost Claudia Rhedey de Kis Rhede, care este stră-stră-bunica reginei Elisabeta a II a a Marii Britanii.

Claudia Rhedey de Kis Rhede este fiica contelui Ladislau Rhedey de Kis Rhede şi a baronesei Agnes Inczedi. Ea şi a petrecut o mare parte a adolescenţei în Palatul Rhedey. Se spune că la un bal, Claudia l-a cunoscut pe ducele Alexander de Wurtemberg, fiul lui Louis von Wutemberg. Cei doi tineri s-au plăcut şi au decis să încheie o căsătorie morganatică, dar tatăl Claudiei, s a opus. După moartea tatălui, survenită în 1835, Claudia s a căsătorit cu Alexander de Wurtemberg şi a devenit contesă de Hohenstein. Din căsătoria lor au rezultat trei copii: Claudine, Amalie şi Francis, care – urmare a regulilor căsătoriei morganatice – au moştenit doar titlul mamei, fără să aibă nici un drept asupra titlului şi moştenirii tatălui lor. Claudia a decedat la doar 29 de ani, în condiţii incerte. Potrivit unor surse, Claudia – însărcinată cu cel de al patrulea copil – s-a dus să îşi viziteze soţul la Graz, în Austria. Dificultatea drumului a obosit o peste măsură, a declanşat naşterea prematură, iar sângerarea abundentă care a urmat i – cauzat decesul. Alte surse susţin ipoteza unui accident de călătorie suferit în Germania.  Text Box:

Mormânt în Transilvania

Ultima dorinţă a Claudiei Rhedey a fost aceea de a fi înmormântată la Sângeorgiu de Pădure, localitate în care s-a născut. De altfel, ascendenţa sa transilvană poate fi o explicaţie pentru interesul enorm pe care îl arată Prinţul Charles al Marii Britanii pentru aceste zone. Printre altele, el este proprietarul unei vechi case săseşti pe care a restaurat-o şi unde locuieşte atunci când ajunge în sudul Transilvaniei.

Cele mai citite

Rețea internațională de clonare de carduri, destructurată de autoritățile judiciare române și americane

Anchetatorii româno-americani au colaborat împreună pentru destructurarea unei grupări care clona datele de pe carduri Reţeaua, înfiinţată în California, era formată din români şi...

Kelemen Hunor și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. „România arată ca o casă de nebuni”

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a acceptat, vineri, să candideze la alegerile prezidențiale din partea formațiunii sale politice. El a lansat critici dure la adresa...

Dosar penal după ce o poartă metalică de pe un teren de sport a căzut peste un copil

Polițiștii din Alba au deschis un dosar penal după un incident petrecut pe terenul de sport al unei școli din Alba Iulia, unde o...
Ultima oră
Pe aceeași temă