5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialPădurea pedagogică: natura construită de mâna omului

Pădurea pedagogică: natura construită de mâna omului

O Pădure Pedagogică a  fost construită în România cu scopul de a fi folosită în cadrul proiectelor educaţionale desfăşurate cu voluntari din toată ţara. Cu o suprafaţă de trei hectare şi 29 de elemente practice, locaţia îi va ajuta pe tineri să înţeleagă rolul apei curate în natură, relaţia apei cu oamenii şi pădurea, dar şi felul în care aceste trei elemente coexistă.

„Pentru cei foarte mulţi tineri voluntari care vizitează Tăsuleasa Social era nevoie de o materie pe care noi să o predăm aici, în campusul asociaţiei. În ultimii 10 ani organizaţia noastră a înţeles că natura poate să ne înveţe foarte multe lucruri şi că poate să ne ajute în educaţia copiilor. În Pădurea Pedagogică natura devine un obiect de studiu care ne poate spune multe nu doar despre copaci şi apă, ci şi despre comportamentul nostru şi relaţia dintre oameni”, a declarat Alin Uhlmann-Uşeriu, preşedinte le organizaţiei.

Pădurea Pedagogică  este un loc în care tinerii şi copiii de peste 10 ani pot afla mai multe despre  mediu, într-un mod jucăuş şi prietenos. Staţia de tratare şi de epurare a apei nu foloseşte niciun compus chimic, iar tinerii pot vedea cum apa care iese din fosa septică devine apă pură.

„Este o completare a proiectele noastre derulate în direcţia protejării resurselor naturale şi, mai ales, a apei. Apa este o resursă vitală, aşa că trebuie să arătăm tuturor cum poate fi ea conservată şi protejată. Mai ales tinerii trebuie să înţeleagă importanţa apei şi faptul că, dacă nu avem grijă de ea, această resursă naturală se poate epuiza”, a declarat Laura Sgârcitu, specialist în programe comunitare la Coca-Cola HBC România, unul dintre partenerii evenimentului. 

 

În cadrul inaugurării Pădurii Pedagogice a fost organizată expoziţia „Portrete din pădure” semnată de fotograful Cosmin Bumbuţ. El a fotografiat timp de trei săptămâni mai multe specii de copaci şi a mers în câteva păduri cu un fundal care are, desfăşurat, 3,5 x 2,70 metri. „Pădurea îmi dă linişte, îmi plac mirosul ei, lumina şi grafica tridimensională a arborilor. Am început să mă gândesc la acest proiect încă din 2004, dar abia în 2011, la Tăşuleasa Social, am găsit sprijin şi l-am finalizat.” „, a declarat Cosmin Bumbuţ.

Proiectul Pădurea Pedagogică a fost demarat în august anul trecut, iar la construirea şi amenajarea lui au contribuit voluntari din Vatra Dornei, Bitriţa, Dorna Candrenilor, Bacău, Galaţi, Bucureşti, Republica Moldova şi Germania. Printre cei 400 de voluntari s-au numărat biologi, rangeri, sociologi,

La lansare au participat  şi scriitorii Florin Iaru, Cecilia Ştefănescu, Dan Coman, Marin Mălaicu-Hondrari, Marius Chivu, artista Ada Milea, caricaturistul Ion Barbu, jurnalistul Eugen Istodor,  regizorul Tudor Giurgiu şi echipa Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

„Cei de la Tăsuleasa Social chiar se gândesc la cei care vor fi oameni peste câţiva ani. Într-o lume în care natura e distrusă în numele banului, ei construiesc. Construiesc oameni”, a spus Ada Milea

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă