19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPadurarii botosaneni risca sa ramana pe drumuri

Padurarii botosaneni risca sa ramana pe drumuri

Mai multi padurari din judetul Botosani risca sa ramana pe drumuri pentru ca nu mai au obiectul muncii. Ei vor trebui sa faca presiuni la detinatorii particulari de suprafete de padure din judet pentru a-si completa cantonul pe care il au in administrare de la stat, ca sa scape de o posibila restructurare la nivelul Directiei Silvice Botosani.
Ordonanta 139, emisa anul trecut, obliga proprietarii de padure indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice sa incheie contracte de administrare si prestari servicii, inclusiv paza suprafetelor cu ocoalele silvice pe raza carora exista terenul. In baza ordonantei, padurarii care nu au cantonul complet vor trebui sa-i determine pe detinatorii suprafetelor de padure din judet sa incheie contracte pentru paza suprafetelor acoperite de arbori. In caz contrar cantoanele cu suprafetele din fondul forestier aflat in proprietatea statului mai mici de 300 de hectare vor fi desfiintate. In judetul Botosani, potrivit oficialilor din cadrul Directiei Silvice, sunt 143 de cantoane iar intr-un singur un canton un proprietar trebuie sa aiba cel putin 300 de hectare in administrare. In cel mai nordic judet din tara sunt cel putin zece padurari care nu au acoperit toata suprafata necesara unui canton, ceea ce duce la desfiintarea cantoanelor si la pierderea locului de munca. „Sunt vreo zece cantoane cu suprafete pe care le au de la stat cu mai putin de 100 de hectare si ca sa ajunga la 300 de hectare, cat este norma unui padurar, trebuie sa-i determine pe proprietarii privati sa incheie, in baza Ordonantei 139, contractele de prestari servicii in care este inclusa si paza taierilor ilegale”, a declarat Dumitru Marcu, inspector in cadrul Inspectiei Silvice Botosani.

Proprietari reticenti

Cei care nu incheie astfel de contracte sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 30 si 50 milioane de lei. Cu toate acestea exista din partea proprietarilor de padure o anume reticenta intrucat, odata incheiat contractul, cei responsabili cu paza raspund pentru fiecare arbore taiat, iar proprietarii trebuie sa plateasca daca au avut nevoie de lemne pentru foc. La nivelul judetului, pentru paza unui hectar de padure pe an, in baza contractului incheiat, tariful este de doar 500.000 de lei. In prezent, potrivit informatiilor furnizate de Serviciul Fondului Forestier din cadrul Directiei Silvice, la nivelul judetului exista 56.400 de hectare de padure din care peste 46.000 in proprietatea statului si 9.600 de hectare la proprietarii privati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă