13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPactul lui Silvio Berlusconi cu Mafia

Pactul lui Silvio Berlusconi cu Mafia

Berlusconi a semnat un pact timp de 20 de ani cu mafia siciliană, Cosa Nostra, pentru a-şi asigura protecţia, arată justiţia italiană ­într-un document. Senatul urmează să se pronunţe asupra unei eventuale excluderi a magnatului media după ­condamnarea sa definitivă pentru fraudă fiscală, la 1 august.

Un raport al Curţii de Apel din Palermo detaliază afacerea mag­na­tului Berlusconi (foto)cu Cosa Nostra, un apropiat al fostului premier, ex-senatorul Marcello Dell’Utri, condamnat în martie la şapte ani de închisoare pentru complicitate cu mafia, a fost mediator în pactul dintre Silvio Berlusconi şi mafia, în virtutea căruia Cosa Nostra a asigurat protecţia lui Il Cavaliere între 1974 şi 1992, anul în care mafia a asasinat doi procurori în atacuri cu bombe.

Curtea de Apel citează o întâlnire organizată în mai la Milano de către Dell’Utri cu Silvio Berlusconi şi mai mulţi şefi mafioţi, care a însemnat „debutul acestui pact ce îi va lega pe Berlusconi, Dell’Utro şi Cosa Nostra până în 1992”.

În virtutea acordului, „întreprinzătorul milanez”, Silvio Berlusconi, a abandonat orice idee de a fi protejat de ins­tituţii şi s-a plasat sub umbrela mafiotă, fără a se sustrage vreodată de la obligaţia de a plăti importante sume de bani mafiei, arată documentul juridic. În afara plăţilor financiare de către Berlusconi către mafie prin intermediul lui Dell’Utri, pactul a permis magnatului ca „asocierea mafiotă să întărească şi să consolideze propria putere”.

Raportul urmează unei veri oribile pentru Berlusconi, care a deţinut funcţia de premier de trei ori. În iunie, a fost recunoscut vinovat că a plătit pentru favoruri sexuale cu o minoră şi abuz de putere în afacerea „Rubygate”. În august, a fost recunoscut definitiv vinovat de fraudă fiscală, pentru care a primit un an de domiciliu supravegheat sau în serviciul comunităţii şi este susceptibil de a fi expulzat din Parlament.

În cursul recursului procesului lui Marcello Dell’Utri, în septembrie trecut, Berlusconi a fost audiat ca martor timp de trei ore asupra posibilităţii ca mafia să îl fi extorcat prin intermediul celui acuzat de circa 40 milioane euro pentru a-i acorda protecţia. Fostul premier italian a respins teza afirmând că „a dorit doar să ajute un prieten”. În primul proces contra lui Dell’Utri, un pocăit al mafiei siciliene, Gasparre Spatuzza, l-a acuzat că a fost „intermediar şi omul providenţial” pentru pregătirea venirii pe scena politică a forţelor binevoi­toare faţă de Cosa Nostra. În 1993, Marcello Dell’Utri a fost, împreună cu Berlusconi, cofondator al primului partid al acestuia, Forza Italia. Fostul senator a condus timp de peste 30 de ani regia publicitară Publitalia a grupului Fininvest, ce îi aparţinea lui Silvio Berlusconi.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă