5.5 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialPacientul a plecat pe picioare acasa

Pacientul a plecat pe picioare acasa

O noua premiera medicala pentru Europa de Est a avut loc la Cluj-Napoca. Echipa condusa de profesorul Mihai Lucan a realizat, la Institutul de Urologie si Transplant Renal, tratarea cancerului fara bisturiu sau radiatii. Medicii clujeni au folosit bule de gheata. Profesorul Lucan ne ofera amanunte despre noua metoda de tratare a cancerului.

O perspectiva noua

– Domnule profesor, vreau sa va intreb care au fost detaliile noi legate de interventia medicala pe care ati realizat-o in premiera la Cluj, legata de tratarea cancerului la prostata cu bule de gheata…
– Nu este vorba de detalii noi, ci este vorba de o conceptie cu totul speciala. Ideea este ca, pana acum, in tara noastra, desi incidenta de cazuri de cancer la prostata este destul de mare, nu sunt alternative foarte multe de tratament pentru cancerul de prostata – sunt doar chirurgie si radioterapie. Tocmai acum, de dimineata, am vazut inca trei bolnavi care au facut terapie iradianta pentru diverse alte entitati patologice si, la doi-trei ani, au mai multe complicatii decat ar fi avut daca lasau cancerul fara tratament. E o situatie frustranta si neplacuta in acelasi timp. Iti tratezi cancerul, dispare cancerul, si mori de complicatiile terapiei care ti s-a aplicat, fie chirurgicala, fie radioterapia externa. Si, uitandu-te in jur, observi ca in lume exista diverse curente care dezvolta terapii miniinvazive pentru neoplaziile aparatului urinar. Nu putem sa stam deoparte, chiar daca aparent, daca cineva intreaba cat costa un asemenea tratament, pare restrictiv si inabordabil acest tratament pentru un om de rand din Romania. Vreau sa spun ca, anul trecut, 65 de persoane s-au tratat in Germania pentru cancer de prostata in stadiu intracapsular, cu mijloace miniinvazive. O terapeutica la nivelul Germaniei a costat intre 11 si 15 mii de euro. La noi, pentru cazurile pe care le-am tratat, din punct de vedere al consumabilelor, a costat un caz 3.800 de euro. Eu cred ca, privind in mod realist diferenta aceasta de pret si, pe de alta parte, beneficiile extraordinare ca cineva sa vina cu un cancer si sa plece fara cancer si fara complicatiile unei terapii excesive sunt evidente si trebuie sa luam in considerare aceasta alternativa. Si acum sa spun in ce a constat efectiv tratamentul. Tratamentul a constat in inserarea in prostata a unor ace dintr-un material dintr-asta cosmic, produs de o firma israeliana, Dalil, aceeasi firma care produce pistoalele-mitraliera israeliene si rachetele israeliene de pe F16 – pentru ca acelea sunt originale – si toata ideea de racire in mod specific, pentru ca nu e vorba de o inghetare, este vorba de „deep freezing”, mult mai mult decat inghetare, e criogenie – la varful acelor sunt in spirala doua tipuri de canale. Pe unul intra argon, care ingheata, si pe altul intra heliu, care incalzeste. Lucrurile acestea se petrec in mod alternativ: mai intai se ingheata la varful acelor respective, care sunt 14, introduse in prostata dupa un ghidaj tridimensional, controlate tot timpul de computer; se produc niste boluri de gheata, care distrug celulele canceroase prin inghetare. Dupa o jumatate de ora, prin dezghetare, se distrug din nou celulele respective, daca n-au fost distruse prima data, pentru ca dezghetarea determina un proces de distructie membranala si permite lichidului extracelular sa intre in celula – avand alte compozitii, distruge celula in totalitate. Doua cicluri dintr-astea distrug de obicei cancerul.

– Dar nu exista riscul sa fie distruse si celulele sanatoase?
– Asta este problema. Deci, controlul pe care-l exercita acest sistem – ca din cauza aceasta a si inceput sa se promoveze criogenia ca terapie -, controlul exercitat de sistemele electronice permite o localizare foarte, foarte precisa a baloanelor de gheata in interiorul prostatei. Poti sa le localizezi in functie de locul unde ai gasit leziunea, sa distrugi numai zona respectiva – restul prostatei sa ramana normal. Dar cancerul de prostata are drept caracteristica multifocalitatea. Adica, apare in acelasi moment in mai multe locuri. Din cauza aceasta, este preferabil ca insertia acelor sa se faca pe o arie uniforma, deci in toata prostata, sa trateze toata prostata. Dar de ceea de trebuie sa tinem seama este ca nu se extinde rezultatul tratamentului si asupra tesuturilor din jur, anterior de prostata, in jurul prostatei, uretra, canalul urinar si vezica urinara. In spate se gaseste rectul. Daca leziunea se extinde la aceste doua organe, n-am facut nimic. Noi putem sa controlam acest proces, prin incalzirea uretrei si a rectului, pentru ca efectele inghetarii sa nu se extinda la celelalte organe.

Pacientii pot pleca acasa a doua zi

– In cat timp, domnule profesor, pot sa fie vazute efectele acestui tratament?
– Cam in trei saptamani. In trei saptamani se vad primele modificari pe tomograf si pe ecografie. Deci la prostata se produce un efect de diminuare in volum, ca urmare a necrozei interne. Pe de alta parte, exista un control biochimic permanent al functiilor prostatei, respectiv antigenul specific prostatei, care este controlat periodic la un anumit interval de timp – si acesta scade in mod evident dupa ce se instaureaza o liniste selenara de frig in interiorul prostatei.

– Pacientii in cat timp pot sa plece acasa?
– Noi am facut aceasta operatie miercuri. Pacientul, american de origine romana, a plecat deja de ieri, a doua zi, bine-mersi, pe picioare, fara nici un fel de probleme. Al doilea pacient, care era cu o stare generala mai afectata, vrea sa plece – nu pot sa-l mai tin. Umbla pe aici pe holuri si spune: „Dati-mi drumul sa merg acasa, ca io n-am nimic”. Deci, prin asta avem dovada ca pacientul pleaca foarte repede din spital. Ca ansamblu, procedura este mai scumpa la consumabile si la controale, din cauza faptului ca este vorba de echipamente si de o aparatura foarte complexa ca sa avem un rezultat bun, dar in acelasi timp, consecintele functionale sunt mici si pacientul poate sa plece foarte repede acasa. Si, ca ansamblu, poate ca pana la urma procedura costa mai putin decat o operatie clasica sau o iradiere clasica.

– In tot acest context, metoda pe care ati folosit-o la Cluj poate sa fie folosita si in alte forme de cancer? De pilda, cancerul de san…
– Nu stiu ce sa spun. N-am nici o experienta si nici nu pot sa intervin. Dar aparatele respective au ramas la noi. Ne pregatim sa tratam o alta serie de bolnavi cu aceasta metoda. O parte dintre membrii colectivului sunt deja la Frankfurt si or sa plece si alte siruri de oameni tineri – pentru ca este o meserie pentru oameni care fac in mod specific acest tratament -, pleaca din nou ca sa fie antrenati acolo si noi vrem ca metoda sa o instituim clar. Acum, nu stiu sigur daca instituirea acestei metode se va face la nivel de institutie publica, de stat, sau la nivel de institutie privata, in functie de ajutorul pe care-l primim. Oricum, noi suntem determinati sa aducem pentru pacientii nostri din Romania acest tip de tratament, care poate sa le dea un ajutor semnificativ in a avea o viata mai buna.

– In acest moment, doar la Cluj, in Romania, sunt posibile astfel de tratamente?
– De la Cluj, urmatorul centru unde se face criogenie este undeva in Germania. Nici macar la Viena nu exista.

Cele mai citite

Acțiune de 12 ore a salvamontiștilor pentru salvarea a trei turiști rămași

Salvamontiştii şi jandarmii montani din Argeş au acţionat timp de peste 12 ore, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru salvarea unui grup de...

VIDEO 110 percheziții desfășurate de oamenii legii în cadrul operațiunii „Jupiter“

Poliţiştii, sub supravegherea procurorilor, efectuează în această dimineață 110 percheziţii domiciliare şi pun în executare 54 de mandate de aducere, într-un dosar privind desfășurarea...

Acțiune de 12 ore a salvamontiștilor pentru salvarea a trei turiști rămași

Salvamontiştii şi jandarmii montani din Argeş au acţionat timp de peste 12 ore, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru salvarea unui grup de...
Ultima oră
Pe aceeași temă