În unitatea sanitară, caloriferele au ajuns simple obiecte de decor, deşi s-au cheltuit peste 3 milioane de lei pentru reabilitarea centralei termice.
Pacienţii spitalului din localitatea constănţeană Hârşova s-au încălzit, toată iarna, cu ajutorul reşourilor electrice. Unitatea sanitară are o centrală termică, dar aceasta nu mai funcţionează de mult. Pe parcursul anilor au fost mai multe tentative de a repune în funcţiune, dar toate au eşuat. „La spital s-au tocat 3 milioane de lei, inclusiv pentru reabilitarea centralei termice. Nu s-a făcut însă această investiţie, banii s-au păpat şi va trebui să facem din fonduri proprii o investiţie”, ne-a explicat Tudor Nădrag, primarul Hârşovei, cum s-a ajuns în situaţia de astăzi explicându-ne totodată că de vreo patru ani se tot înmulţesc reşourile în spital. Nădrag susţine că a trimis oameni de la primărie pentru a repara ce se poate la centrala electrică, dar, deoarece inclusiv geamurile erau sparte în lăcaşul acesteia, ţevile sparte şi de frig, s-a renunţat la idee.
Primarul mai spune că tot administraţia locală va trebui să facă o investiţie în centrale termice pentru că facturile la energia electrică sufocă efectiv bugetul. Şi în acest sens, în curtea spitalului tronează o eoliană care poate produce 55 kW/oră, dar care nu este racordată la sistemul energetic, deoarece nu a primit încă avizele necesare. „Stă în curtea unităţii medicale ca un om mort”, a conchis Nădrag cu privire la întreaga situaţie. Acesta ne-a explicat că eoliana a fost achiziţionată prin programul „Casa Verde”, dar că birocraţia românească face ca cei de la Electrica să nu mişte suficient de repede hârtiile astfel încât eoliana să şi producă electricitate.
Centrala eoliană poate asigura energia necesară
Autorităţile locale spun că eoliana, montată încă din vara anului trecut, va produce suficientă energie electrică necesară unităţii spitaliceşti şi se doreşte ca, o dată ce aceasta va fi pusă în funcţiune, să fie achiziţionată câte o centrală termică pe curent electric pentru fiecare nivel al spitalului astfel încât problema căldurii să fie asigurată în unitatea medicală.