19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPacientii asteapta pe holuri locuri disponibile

Pacientii asteapta pe holuri locuri disponibile

Autoritatea de Sanatate Publica Bucuresti a anuntat o reducere a numarului de paturi de spital, intr-o prima etapa, cu 1.302 de paturi, adica de la 11.851 la 10.549. Spitalul de Urgenta Universitar Bucuresti, Spitalul Colentina, Spitalul „Sf. Ioan” si Spitalul „Sf. Pantelimon” se afla in topul celor mai importante reorganizari. Directorii interimari ai spitalelor spun ca la nivelul Bucurestiului ar fi necesara dezvoltarea sistemului ambulatoriu, nu desfiintarea paturilor de spital, si asa insuficiente.

Lucrarile de reabilitare au desfiintat paturile

Cea mai mai importanta restructurare a paturilor vizeaza Spitalul Universitar Bucuresti, condus de 15 ani de senatorul PSD Sorin Oprescu. Propunerea prevede desfiintarea a 409 paturi, informatie considerata de dr. Gheorghe Iana, directorul SUUMB, ca fiind nu tocmai conforma cu realitatea. „Spitalul are in prezent 1.400 de paturi aprobate, dar din cauza desfasurarii lucrarilor de consolidare nu au putut fi toate functionale. In prezent, functioneaza la o capacitate de aproximativ 1.120 de paturi. Totusi va fi operata o reducere de paturi pentru a ne alinia normelor europene. Conform acestora, pentru un pacient va fi alocata o suprafata de pat de spital de 7 metri patrati. Acest lucru va duce la o reducere a suprapopularii din saloane, ceea ce inseamna o reducere cu pana la 8%”, a declarat dr. Gheorghe Iana, directorul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. Potrivit acestuia, exista unele sectii care functioneaza cu un numar mai mare de paturi decat necesarul.

Interese personale

O alta unitate spitaliceasca pentru care s-a propus desfiintarea a 199 de paturi este Spitalul Colentina. Directorul Corneliu Petre Cosereanu a precizat ca propunerea apartine vechii conduceri si a fost inaintata din anumite interese, fara sa se tina cont de necesitatile pacientilor. Unitatile sanitare din Capitala (si in cazul de fata Spitalul Colentina) nu au un excedent de paturi, ci mai degraba un deficit. In spitalele mari universitare, dotate cu aparatura performanta si unde profeseaza medici renumiti, se interneaza si bolnavii din judetele aflate in sudul tarii, ceea ce mareste fluxul de pacienti.

Ambulatoriu in loc de internari

Ca si in cazul SUUMB, la Spitalul Colentina lucrarile de refacere au dus la dezechilibre in activitatea medicala. Este vorba de Clinica Medicala „Gheorghe Lupu”, care a fost dezafectata, ceea ce a insemnat nefunctionarea unui numar de o suta de paturi. Mai mult, fostul director Simon a hotarat reducerea numarului de paturi de la Sectia de Neurologie din motive personale, fapt pentru care bolnavii stau pe brancarde pentru ca nu exista paturi disponibile. Directorii de spital sunt de parere ca, in loc de reducerea numarului de paturi, factorii sanitari trebuie sa sustina reteaua de medicina de familie si de specialitate. Multi pacienti apeleaza la internari pentru a-si face analizele, fapt pentru care se consuma nejustificat fonduri pentru diagnostic.

Alte desfiintari

Conform Autoritatii de Sanatate Publica Bucuresti, care a trimis Ministerului Sanatatii Publice programul de restructurare, alte unitati care vor avea un numar mai mic de paturi sunt: Spitalul „Sf. Ioan” (cu 108 paturi), Spitalul „Sf. Pantelimon” (cu 93 de paturi), Spitalul de Urgenta „Bagdasar-Arseni” (cu 33 de paturi), Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” (cu 28 de paturi) si Spitalul „Prof. dr. Burghele” (cu 12 paturi). Potrivit autoritatilor, trecerea la reorganizarea spitalelor nu vizeaza si reducerea de personal. Capitala ar putea avea doua spitale regionale de urgenta: unul pentru municipiul Bucuresti si altul pentru regiunea Muntenia.

La Colentina – situatie dramatica

„Propunerile de reducere au fost facute de fostul director Sorin Simion. Pe de-o parte, ele au avut la baza prevederi legate de normele europene, dar pe de alta parte trebuie sa tinem cont de situatia existenta in Spitalul Colentina, care este dramatica. Am inaintat Autoritatii de Sanatate Publica un material in care justificam sa fie mentinute macar 100 de paturi din cele 200 propuse a fi desfiintate”, a spus noul director.

Nu este un scop reducerea paturilor

Vlad Iliescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii Publice, a declarat ca aceste propuneri nu sunt finalizate, dar au fost discutate cu primariile, prefecturile si factorii politici. „Nu este un scop in sine reducerea numarului de paturi. Dorim doar sa scadem consumul nejustificat la nivelul spitalelor acolo unde este cazul. Propunerile sunt in analize”, a spus Vlad Iliescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă