25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Păcatul" scriitorului Salman Rushdie şi condamnarea sa la moarte, transformate într-un joc...

„Păcatul” scriitorului Salman Rushdie şi condamnarea sa la moarte, transformate într-un joc video cu scop educativ

Scriitorul Salman Rushdie, împotriva căruia ayatollahul iranian Khomeini a emis o „fatwa” (condamnare la moarte), în 1989, a devenit subiectul unui joc video, creat cu scopul de a populariza în rândul tinerilor iranieni mesajul despre „păcatul” scriitorului britanic, potrivit Mediafax.

„The Stressful Life of Salman Rushdie and Implementation of his Verdict” este titlul unui joc video creat de Asociaţia Islamică a Studenţilor, o organizaţie finanţată de guvernul de la Teheran, care a anunţat săptămâna trecută că a finalizat fazele iniţiale ale procesului de producţie a jocului, informează site-ul publicaţiei The Guardian.

Informaţia despre conceperea acestui joc video a fost făcută publică pe 26 iunie, la Teheran, unde a avut loc cea de-a doua ediţie a Târgului Internaţional pentru Jocuri pe Computer, găzduită de Iran. „Organizatorii au considerat acest eveniment ca o oportunitate de a promova cultura iraniană, valorile şi identitatea islamică şi ca o modalitate de a prezenta produsele iraniene pe piaţa internaţională a creatorilor de jocuri video”, se afirmă într-un comunicat postat pe site-ul postului public ce emite în limba engleză Press TV.

În urmă cu trei ani, Asociaţia Islamică a Studenţilor şi Fundaţia Naţională pentru Jocuri Video din Iran i-au invitat pe studenţii iranieni să trimită scenarii pentru acest joc, iar cele mai bune trei dintre toate scenariile primite au fost înmânate creatorilor jocului. Însă crearea propriu-zisă a jocului „The Stressful Life of Salman Rushdie and Implementation of his Verdict” a fost amânată.

Directorul acestei asociaţii studenţeşti, Ahmat Khalili, a declarat pentru agenţia de presă Fars că producerea jocului se află în curs, în ciuda unor dificultăţi tehnice iniţiale: „De obicei nu avem probleme atunci când vine vorba de idei (pentru jocuri video), dar atunci când trebuie să începem să le producem, înregistrăm anumite întârzieri”, a spus el.

Deocamdată se cunosc puţine detalii despre noul joc video, însă titlul său sugerează faptul că utilizatorii trebuie să implementeze sentinţa ayatollahului Khomeini şi să îl ucidă pe Salman Rushdie.

Autorităţile iraniene s-au plâns în ultimii ani că „inamicii” le-au atacat ţara în timpul unui „război software şi cultural”, folosind posturi ilegale de televiziune prin satelit, romane occidentale, filme hollywoodiene şi jocuri video. Coafurile şi creaţiile vestimentare occidentale au fost şi ele condamnate şi acuzate că fac parte din această „invazie culturală”.

Iranul a încercat să atace această „occidentalizare” a ţării printr-o prezenţă mai consistentă în cyberspace. Mohammad-Taqi Fakhrian, un reprezentant al asociaţiei studenţeşti citate, spune că producerea de jocuri video reprezintă doar una dintre metodele folosite de autorităţi pentru a combate „războiul cultural” împotriva Iranului. „Am simţit că trebuie să găsim o soluţie pentru a face cunoscută în rândul celei de-a treia şi a patra generaţii de tineri iranieni (de la înfiinţarea Republicii Islamice Iran, n.r.) fatwa emisă împotriva lui Salman Rushdie, dar şi importanţa ei”, a declarat el pentru agenţia de presă Mehr.

În iunie, presa locală a alocat un spaţiu important pentru a promova evenimentele ocazionate de lansarea primului joc video creat cu ajutorul armatei iraniene, „Battle in the Gulf of Aden”, care vorbeşte despre „prezenţa grandioasă a marinei iraniene în apele internaţionale şi luptele cu piraţii duse de trupele de comando navale”.

În iulie 2007, Iranul a lansat „Special Mission 85”, un joc video ai cărui protagonişti sunt două personaje fictive, savanţii în fizica nucleară Saeed Kousha şi soţia sa, care sunt răpiţi de forţele americane atunci când călătoresc în Irak, cu ocazia unui pelerinaj în oraşul Karbala.

În realitate, cinci tentative de asasinat au avut loc în ultimii doi ani în Iran, soldate cu moartea a patru experţi în domeniul nuclear şi rănirea celui de-al cincilea.

Programul nuclear iranian a fost afectat recent de virusul informatic Stuxnet, conceput pentru a sabota diverse dispozitive din industria atomică iraniană şi să întârzie programul naţional de îmbogăţire a uraniului. Se crede că acest virus a avut drept ţintă un sistem de control folosit în uzinele nucleare iraniene în iulie 2010.

Printre celelalte jocuri video lansate de curând de regimul de la Teheran se află şi „The Age of Heroes”, inspirat de „Shahnameh”, un poem epic din secolul al X-lea scris de poetul persan Ferdowsi. Mult mai controversat este recent lansatul joc în care apare rapperul iranian Shanin Najafi, împotriva căruia clericii au emis o fatwa asemănătoare celei contra lui Rushdie, numindu-l pe cântăreţ „trădător” pentru faptul că a lansat o piesă despre un personaj religios din credinţa musulmană.

Salman Rushdie s-a născut în Bombay (Mumbai), iar la vârsta de 13 ani a plecat în Anglia, unde a studiat la prestigiosul King’s College din Cambridge. După absolvire, s-a mutat la Karachi, în Pakistan. După o slujbă de scurtă perioadă în televiziune, el s-a întors în Marea Britanie şi a început să îşi construiască o carieră de scriitor profesionist. A debutat în 1975, cu „Grimus” (Polirom, 1998), dar romanul care l-a impus în lumea literară a fost „Copiii din miez de noapte” (1981, Polirom 2005, 2007 – distins cu premiul Booker, în 1981, şi Booker of Bookers, în 1993).

Scriitorul a trăit ascuns şi sub protecţia poliţiei britanice în anii ’90, după ce ayatollahul Khomeini l-a condamnat la moarte, în Iran, pentru publicarea „Versetelor satanice”, o carte considerată o insultă la adresa culturii islamice.

El apare ocazional la televiziune în calitate de invitat al unor talk show-uri şi a fost consultant în echipa de producţie a emisiunii „Real Time with Bill Maher” produsă şi difuzată de HBO. Salman Rushdie a fost şi gazda unui episod al emisiunii „Charlie Rose” difuzată de postul PBS în 2006.

Salman Rushdie a primit titlul de Cavaler al Imperiului Britanic în iunie 2007. Evenimentul a stârnit reacţii violente din partea lumii islamice, reactualizând resentimentele pricinuite de publicarea „Versetelor satanice”. De asemenea, scriitorul deţine titlul de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor, cea mai înaltă distincţie culturală franceză.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă