17.8 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024
AcasăSpecialOvidius – de la universitate plină de speranţe la cloacă

Ovidius – de la universitate plină de speranţe la cloacă

În 1996, aula Universităţii Ovidius din Constanţa era arhiplină. Unul dintre cei mai celebri oameni de cultură contemporani, Umberto Eco, scriitor, semiotician, filosof, critic literar, primea titlul de Doctor Honoris Causa. Îl avea alături pe prietenul său, regretatul Marin Mincu, cel care îl convinsese să vină la Constanţa şi care pusese bazele Facultăţii de Litere şi se luptase, alături de alţii, pentru chiar pentru înfiinţarea universităţii.

Faţă de acele momente, ce se întâmplă acum la Universitatea Ovidius din Constanţa pare de domeniul grotescului. După ce rectorul Tiberiu Epure a fost reţinut de procurorii DNA, pentru că ar fi dat subiectele de examen mai multor candidaţi, a fost pus sub învinuire, pentru motive similare, şi prorectorul Gabriela Stanciu, care fusese numit, de colegii săi, ordonator de credite. Surse din interior spun că DNA ar mai avea clienţi în universitate.

Ministerul îşi trimite corpul de control

Situaţia a degenerat atât de mult încât Ministerul Educaţiei a anunţat că a decis deplasarea echipei Corpului de Control al ministrului Educaţiei Naţionale la Constanţa, pentru a analiza situaţia existentă în cadrul Universităţii „Ovidius”, control care ar trebui să fie demarat astăzi. Ministerul spune că a avut mâinile legate când Senatul Universităţii i-a numit în funcţie pe Gabriela Stanciu, dar şi pe noul ordonator de credite, Ion Bordeianu. Ministerul numai a luat act de deciziile Senatului universitar, în conformitate cu prevederile legale privind autonomia universitară. Bordeianu este şi el membru al echipei Epure, fiind unul dintre prorectori.

Dezvăluiau candidaţilor subiectele

Vă reamintim, Gabriela Stanciu este cercetată pentru corupţie după ce a luat de la o persoană 1.500 de euro mită, în iulie 2012, pentru a-i da răspunsurile pentru admiterea la Farmacie. ”Concret, în schimbul banilor, învinuita Stanciu Gabriela a pus la dispoziţia învinuitei Toader Lucica, anterior examenului, subiectele de concurs selectate la disciplina chimie, iar pentru disciplina biologie, răspunsurile corecte pentru fiecare din cele 50 de întrebări. În urma remiterii celor 1.500 de euro, primirii subiectelor şi răspunsurilor de concurs, fiica învinuitei Toader Lucica, a fost admisă pe locuri cu taxă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa”, au arătat procurorii, în documentul citat. Rectorul a fost arestat preventiv în 31 iulie, pentru luare de mită. Potrivit procurorilor, Dănuţ Tiberius Epure a pretins şi primit de la mai multe persoane mii de euro pentru a le pune la dispoziţie subiectele de admitere la Facultatea de Farmacie.

Doctor la Sorbona, tras pe linie moartă

Nimeni din interiorul universităţii nu vorbeşte oficial despre degringolada de acolo. Cu toate acestea, exemplele de favoritism, ca să nu le spunem altfel, sunt celebre la Ovidius. Vă prezentăm, pe scurt, unul singur: un profesor cu doctorat la Sorbona, singurul din Constanţa, a fost tras pe linie moartă de către conducerea Facultăţii de Litere şi a ajuns să predea la facultăţi tehnice. Locul său a fost luat de un asistent universitar, fosta sa elevă. Totul s-a realizat sub umbrela unui examen pe post, pe vremea când rector nu era Dănuţ Epure, aflat acum în închisoare. Rector despre care tot mai mulţi colegi afirmă acum că era mai mult om de afaceri decât dascăl.

 

Cele mai citite

Deficitul bugetar în creștere ar putea duce la majorarea taxelor din 2025, avertizează experții

Deficitul bugetar al României a atins 4% din PIB în primele șapte luni ale anului 2024 și este estimat să ajungă între 7% și...

Viitor de taur țara noastră are

Haideți să facem un exercițiu de imaginație: cum va arăta România sub președinția unuia sau a altuia dintre candidați. În fond de ce...

Deficitul bugetar în creștere ar putea duce la majorarea taxelor din 2025, avertizează experții

Deficitul bugetar al României a atins 4% din PIB în primele șapte luni ale anului 2024 și este estimat să ajungă între 7% și...
Ultima oră
Pe aceeași temă