25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialOstasii maghiari cazuti la Paulis nu vor mai avea monument

Ostasii maghiari cazuti la Paulis nu vor mai avea monument

Guvernul Romaniei nu este de acord cu initiativa unor asociatii neguvernamentale de a ridica in localitatea Paulis, judetul Arad, un monument dedicat ostasilor maghiari cazuti in cel de-al Doilea Razboi Mondial. In luna aprilie, asociatiile „Tara Secuilor”, din Covasna, „Maghyar Elz”, din Arad, „Petofi Sandor” din Sighetul Marmatiei si „Fundatia pentru drepturi egale” din Oradea au adresat Guvernului o scrisoare prin care solicitau ca in locul in care se afla Monumentul Eroilor de la Paulis sa fie ridicat si unul in memoria soldatilor maghiari care au murit acolo.
Scrisoarea, care continea 11 pagini, a fost insotita si de un document emis de Ministerul Culturii din Ungaria, prin care acesta raspunde pozitiv initiativei celor patru ONG-uri. „Nu dorim sa cream un conflict etnic in Arad. Dar, in opinia noastra, acest monument nu foloseste reconcilierii. Indiferent care au fost conditiile de atunci, la Paulis au murit cateva sute de ostasi maghiari. Nu cerem daramarea monumentului. Cerem, in schimb, amplasarea in apropiata sa vecinatate a unei statui sau grup statuar, inca nu stim sigur, in memoria soldatilor maghiari care si-au pierdut viata acolo. Ar fi o indreptare istorica necesara intr-o Europa toleranta”, a declarat presedintete Asociatiei „Magyar Elz”, Robert Demeter.
Punctul de vedere exprimat in acest sens de catre Ministerul Apararii Nationale anuleaza, insa, intentia organizatiilor respective. „In ceea ce priveste localitatea Paulis, apreciem cu totul inadecvata ridicarea unui monument dedicat ostasilor maghiari in acest loc, avand in vedere faptul ca aici nu se afla cimitire ale beligerantilor care sa justifice existenta unei astfel de opere comemorative”, se arata in adresa emisa de ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă