20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialOskar Fuzes: Ungaria este cel mai bun vecin al Romaniei

Oskar Fuzes: Ungaria este cel mai bun vecin al Romaniei

Ambasadorul ungar la Bucuresti, Oskar Fuzes, a declarat joi ca Ungaria este in prezent cel mai bun vecin al Romaniei, el prezentand de asemenea o serie de proiecte de interconectare a celor doua state, potrivit Mediafax.

"Poate vi se va parea surprinzator dar acum, cel mai bun prieten al Romaniei este Ungaria", le-a spus Fuzes ziaristilor romani. Intrebat daca este valabila si varianta inversa, respectiv aceea ca Romania este in prezent, cel mai bun vecin al Ungariei, ambasadorul a spus ca toate statele cu care Ungaria are granita comuna sunt vecine bune.

"Ungaria are sapte vecini si, poate cu exceptia unuia singur, mai de la nord (n.r.: Slovacia, principala cauza a unui diferend cu Ungaria fiind legea limbii de stat adoptata in Slovacia), toti sunt vecini buni", a raspuns Oskar Fuzes.

De altfel, diplomatul ungar a vorbit despre o serie de proiecte de interconectare intre Romania si Ungaria, mentionand ca inclusiv acestea sunt o dovada a relatiei foarte bune dintre cele doua tari.

El a vorbit astfel despre finalizarea procesului de interconectare a conductei de gaze Szeged-Arad, programata pentru luna septembrie si finantata partial de Uniunea Europeana.

"Am interconectat deja retele electrice, si toate caile de transport – autostrazi, drumuri secundare si cai ferate – vor fi conectate sau reconectate dupa aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, programata pentru luna martie 2011", a spus ambasadorul.

El a mai spus ca vor fi interconectate retelele 112, scopul fiind crearea unei "regiuni comune pentru urgente"."Speram sa fie gata cam intr-un an, la inceputul lui 2011", a spus ambasadorul. Fuzes a adaugat ca Ungaria asteapta in acest sens integrarea Romaniei in spatiul Schengen, pentru depasirea tuturor obstacolelor de ordin birocratic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă