13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialOskar Fuzes: Ungaria este cel mai bun vecin al Romaniei

Oskar Fuzes: Ungaria este cel mai bun vecin al Romaniei

Ambasadorul ungar la Bucuresti, Oskar Fuzes, a declarat joi ca Ungaria este in prezent cel mai bun vecin al Romaniei, el prezentand de asemenea o serie de proiecte de interconectare a celor doua state, potrivit Mediafax.

"Poate vi se va parea surprinzator dar acum, cel mai bun prieten al Romaniei este Ungaria", le-a spus Fuzes ziaristilor romani. Intrebat daca este valabila si varianta inversa, respectiv aceea ca Romania este in prezent, cel mai bun vecin al Ungariei, ambasadorul a spus ca toate statele cu care Ungaria are granita comuna sunt vecine bune.

"Ungaria are sapte vecini si, poate cu exceptia unuia singur, mai de la nord (n.r.: Slovacia, principala cauza a unui diferend cu Ungaria fiind legea limbii de stat adoptata in Slovacia), toti sunt vecini buni", a raspuns Oskar Fuzes.

De altfel, diplomatul ungar a vorbit despre o serie de proiecte de interconectare intre Romania si Ungaria, mentionand ca inclusiv acestea sunt o dovada a relatiei foarte bune dintre cele doua tari.

El a vorbit astfel despre finalizarea procesului de interconectare a conductei de gaze Szeged-Arad, programata pentru luna septembrie si finantata partial de Uniunea Europeana.

"Am interconectat deja retele electrice, si toate caile de transport – autostrazi, drumuri secundare si cai ferate – vor fi conectate sau reconectate dupa aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, programata pentru luna martie 2011", a spus ambasadorul.

El a mai spus ca vor fi interconectate retelele 112, scopul fiind crearea unei "regiuni comune pentru urgente"."Speram sa fie gata cam intr-un an, la inceputul lui 2011", a spus ambasadorul. Fuzes a adaugat ca Ungaria asteapta in acest sens integrarea Romaniei in spatiul Schengen, pentru depasirea tuturor obstacolelor de ordin birocratic.

Cele mai citite

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă