20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialOscarul a scos India in strada

Oscarul a scos India in strada

Gala de duminica noapte (luni dimineata, in Romania) a avut o stralucire aparte, dovedind ca se pot improviza solutii pentru situatii de criza, in special pentru cea financiara. Noua "Mare Depresie" nu a mai gasit un rost cadourilor oferite in mod obisnuit vedetelor nominalizate la Premiile Oscar, dar organizatorii au descoperit alte resurse pentru o eleganta si un rafinament uitate in timp la Kodak Theater. Perdeaua imensa cu pietre ca de cristal, precizia schimbarii decorurilor simple, dar de efect, insertiile de fragmente muzicale nu foarte sofisticate, dar perfecte pentru fiecare moment, impecabilul domn ex-X-Men, Hugh Jackman, prezentatorul editiei, precum si solutia tehnica pentru secventele din filmele nominalizate, la care s-au adaugat imagini din alte filme castigatoare la Oscar care se pliau pe gen cu cele numite si, mai ales, prezenta unor staruri adevarate care sa aduca un laudatio fiecarui actor aspirant la titlul de "Cel mai bun" – toate acestea au dat clasa oricarei alte editii anterioare. Cinematografia americana a stralucit din nou, in plin sezon de crash-uri, doar cu ceva mai multa imaginatie si ceva mai mult efort creator.

Si pentru ca tacamul sa fie complet mai trebuia ceva. si acel ceva s-a intamplat: rasturnarea, macar in parte, a previziunilor si a pariurilor care au infierbantat in ultimele zile lumea filmului. Sean Penn a primit Oscarul pentru Cel mai bun actor, in detrimentul lui Mickey Rourke, iar Cel mai bun film strain nu a fost "Waltz with Bashir", ci pelicula japoneza "Okuribito"/ "Departures".
Protagonistul din "Milk", Sean Penn, a parut coplesit de decizia membrilor Academiei Americane de Film, care pare a fi o optiune politica pana la urma deloc lipsita de sens in aceasta perioada. si, in consecinta, prima propozitie pe care a spus-o Penn – pentru a doua oara premiat cu Oscar, dupa "Mystic River" – a fost: "Ce iubitori sunteti de comunisti si de homosexuali!", el declarandu-se, in continuare, un sustinator al egalitatii in drepturi. Sean Penn este cunoscut pentru campaniile sale pe aceasta filiera, el numarandu-se si printre primii salvatori ai populatiei urgisite din New Orleans dupa ravagiile uraganului Katrina din 2005.

Astfel, Mickey Rourke intra in randul perdantilor Premiilor Oscar, dupa ce pentru rolul sau din "The Wrestler" a luat tot ce se putea, pornind de la Globul de Aur, iar casele de pariuri il declarau favorit. Apoi, "The Curious Case of Benjamin Button" a obtinut doar premii tehnice, precum cele pentru Cea mai buna scenografie, Cel mai bun machiaj, Cele mai bune efecte speciale. si tot in categoria perdantilor poate fi inclus cuplul Angelina Jolie-Brad Pitt, cei doi facand o figura frumoasa prin eleganta lor sofisticata, fara sa-i impresioneze insa cu rolurile lor pe cei peste 5.000 de membri ai Academiei Americane de Film.

Opt dintr-o lovitura
Coproductia "Slumdog Millionaire" a castigat Oscarul 2009 pentru Cel mai bun film al anului, premiu prezentat de Steven Spielberg. Cu cele opt premii ale Academiei Americane de Film in palmares, pelicula a fost marea castigatoare a galei de la Los Angeles. Povestea vagabondului din suburbiile Mumbai-ului care participa la un concurs TV de cultura generala pentru a-si impresiona prietena a mai adus in palmares Oscarurile pentru Cel mai bun scenariu adaptat, Cea mai buna imagine, Cel mai bun sunet, Cel mai bun montaj, Cea mai buna coloana sonora, Cea mai buna melodie originala si Cea mai buna regie (Danny Boyle).
De data aceasta, "Slumdog Millionaire", film ce va avea premiera romaneasca pe 13 martie, a fost prezentat de echipa largita, inclusiv cu cele doua randuri de copii care au interpretat personajele in prima tinerete. Filmul mai obtinuse patru Globuri de Aur, sapte BAFTA (premiile Academiei Britanice de Film) si nu mai putin de alte 51 de premii.

Traseul lungmetrajului a fost mai mult decat interesant, initial sperandu-se doar la prezentarea lui in salile de cinema. Ce anume din povestea lui a cucerit milioane de oameni?! Ben Stiller, cel care a anuntat premiul pentru Imagine, a glumit ca pelicula ar fi fost filmata cu un telefon mobil. Anthony Dod Mantle, directorul de imagine, a gasit solutii vizuale aidoma videoclipurilor la care a mai lucrat cu Danny Boyle. Producatorul crede ca povestea "e de vina". "Cand am inceput, n-aveam nici bani suficienti, dar aveam un scenariu despre un love story nebunesc", a spus Christian Colson. Una dintre cele mai romantice povesti nominalizate pentru Cel mai bun film a si castigat. Tot criza si disperarea omului de rand sa fie? Sa stea cheia succesului tot in speranta la mai bine?! Evolutia filmului a continuat si dupa lansarea lui, cu tot scandalul iscat initial in India.

Sarbatoare in India
Duminica, presa indiana a urmarit reactiile populatiei din Mumbai si ale familiilor protagonistilor, care au vazut la televizor ceremonia in direct, iar emotiile lor si apoi bucuria au fost mai explozive decat euforia prezentata in pelicula. Pe CNN erau transmisiuni din India care aveau ca titlu "Slumdog Wins a Million Hearts", iar pe fundal se vedeau zeci de brate ridicate, se auzeau zeci de voci care isi strigau entuziasmul. In SUA, in salile de fitness se transpira in ritmurile muzicii din film. Cartea care a dat subiectul se vinde ca painea calda in toata lumea. In Los Angeles, actorii-vedeta ai cetatii filmului s-au intrecut care pe care sa se pozeze cu marii si micii interpreti din "Slumdog Millionaire".

Staruri ale cinematografiei au onorat actoria
Unele dintre cele mai impresionante momente au fost prezentarile nominalizatilor, onorate de fosti castigatori ai ravnitelor statuete. Pentru Oscarul decernat pentru Cea mai buna actrita in rol secundar, au urcat pe scena Eva Marie Saint, Goldie Hawn, Tilda Swinton si Whoopi Goldberg. Distinctia a revenit fermecatoarei Penelope Cruz pentru rolul din "Vicky Cristina Barcelona", in regia lui Woody Allen. Oscarul pentru Cel mai bun actor in rol secundar a fost prezentat de patru actori care au primit statueta, la aceeasi categorie, in editiile anterioare: Christopher Walken, Kevin Kline, Cuba Gooding Jr. si Joel Grey. Kevin Kline a fost cel care a prezentat performanta lui Heath Ledger din "Cavalerul negru", iar Alan Arkin a anuntat ca Oscarul ii va fi acordat postmortem lui Heath Ledger. Trofeul a trecut in mainile parintilor si surorii actorului disparut anul trecut, chiar in ziua anuntarii nominalizarilor la Oscar.

Regalul a fost intarit de prezentele actritelor Sophia Loren, Shirley MacLaine, Nicole Kidman, Halle Berry si Marion Cotillard, care au prezentat Oscarul pentru Cea mai buna actrita in rol principal. Cuvintele si aprecierile celor cinci dive au fost impresionante pentru Meryl Streep,  protagonista filmului "Doubt" – a 15-a oara nominalizata la Oscar –, pentru Anne Hathaway ("Rachel Getting Married"), Melissa Leo ("Frozen River") si Angelina Jolie ("The Changeling"). Oscarul a ajuns, cum era de asteptat, la Kate Winslet – castigatoarea Globului de Aur – pentru rolul din "The Reader". "De la varsta de 8 ani ma pregatesc pentru acest speech", a spus actrita, care a povestit ca, in  repetitiile pe care le facea in oglinda baii, statueta Oscar era un flacon de sampon.

Robert De Niro, Sir Ben Kingsley, Sir Anthony Hopkins, Adrien Brody si Michael Douglas i-au onorat pe actorii nominalizati la Oscarul pentru Cel mai bun actor in rol principal. Mana buna a avut De Niro, care l-a prezentat pe prietenul sau, activistul Sean Penn. Au mai fost "citati" Brad Pitt – "The Curious Case of Benjamin Button", Frank Langella – "Frost/Nixon", Richard Jenkins – "The Visitor" si Mickey Rourke – "The Wrestler".
Efectul acestor prezente a fost coplesitor, iar cuvintele spuse de fiecare actor-prezentator au valorat, poate pentru multi dintre nominalizati, mai mult decat trofeul in sine. Ele au aratat ca sunt, intr-adevar, onorante nominalizarile la aceste distinctii.

Vedetele au sfidat criza pe covorul rosu
Tinutele rafinate, scumpe, stralucitoare nu au tradat, in schimb, nici un fel de recesiune economica, chiar daca majoritatea bijuteriilor se pare ca au fost imprumutate. Colierele imense pe umerii goi, pietrele pretioase de o greutate aparte, rochiile cu trene si falduri sau broderii sofisticate au dat startul unei nopti de vis inca de pe covorul rosu.
Expertii in moda au apreciat ca vedetele s-au intors spre un stil mai curat, mai clar si mai sofisticat. La aceasta categorie a intrat si fermecatoarea rochie purtata de Kate Winslet, in stil retro, de la Yves Saint Laurent, asortata cu cercei cu diamant, sau albastrul electric al rochiei John Galliano purtata de Freida Pinto, protagonista din "Slumdog Millionaire". Au primat toaletele in alb, inclusiv la barbati, de la rochia Penelopei Cruz la costumul lui Mickey Rourke, caruia nu i-a lipsit ghiulul cu un cristal de pe degetul mic al dreptei, dar nici poza proaspatului decedat chihuahua. Apropo de pietre, impresionante au fost si bijuteriile Angelinei Jolie – smaraldele purtate la urechi si inelul imens de pe aratatorul mainii drepte –, precum si colierul gulerat al lui Amy Adams.

Au fost si cativa absenti, ca Javier Bardem, partenerul Penelopei Cruz din "Vicky Cristina Barcelona", sau Kevin Spacey, care duminica seara a fost surprins de paparazzi la Carnavalul de la Rio. La petrecerile ulterioare si-a facut aparitia si Madonna, purtand o rochie neagra.
si da, a fost prezenta la gala si Jennifer Aniston, care a stat destul de departe de cuplul Jolie/Pitt, dar nu suficient ca sa nu se poata observa. si nu, nu s-a paruit nimeni…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă