16.2 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialOrganizaţiile pentru drepturile elevilor cer 6% din PIB pentru educaţie

Organizaţiile pentru drepturile elevilor cer 6% din PIB pentru educaţie

Organizaţiile care luptă pentru drepturile elevilor şi studenţilor cer Guvernului acordarea a 6% din PIB pentru educaţie, se arată într-un comunicat al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) si Consiliului Naţional al Elevilor (CNE).

Astfel, bugetul alocat pentru educaţie anul acesta este de doar 3,6% din PIB, conform Raportului Bugetului 2013, în condiţiile în care Legea Educaţiei Naţionale prevede că  bugetul ar trebui să fie 6% din PIB, susţin cele două organizaţii.

Citeşte şi Prima zi de şcoală: Ce le transmite Traian Băsescu elevilor

În plus, valoarea finanţării per elev a scăzut în ultimii trei ani de la 2857 lei în 2010 la 2420 lei în 2013, iar salariile profesorilor români sunt de zeci de ori mai mici decât cele ale colegilor din alte state europene.

Constatăm cu dezamăgire că actuala generaţie de elevi este condamnată la încă un an de sacrificiu datorat dezinteresului guvernanţilor faţă de investiţia în educaţie, lucru care pune sub semnul întrebării responsabilitatea cu care guvernanţii tratează viitorul tinerei generaţii şi implicit, viitorul României”, a declarat preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş.

„În acest an, procentul de candidaţi înscrişi la concursul de ocupare a posturilor didactice vacante din învăţământul preuniversitar care au luat note între 7 şi 10, condiţie necesară pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, a fost de doar 49,17%. Posturile neocupate au fost acoperite de suplinitori care nu au reuşit să atingă pragul minim de nota 7. Calitatea slabă a cadrelor didactice afectează dramatic calitatea actului educaţional„, susţin ANOSR şi CNE.

Citeşte şi Noutăţile anului şcolar 2013-2014

Astfel, un profesor debutant câştigă în România un salariu brut de 233 de euro, în timp ce un cadru didactic din Austria, Marea Britanie şi Italia obţine până la aproape 2.000 de euro pe lună, se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte sprijinul pe care statul îl acordă elevilor din familii sărace, valoarea mică a alocaţiei şcolare (42 de lei) sau a bursei de ajutor social (sub 100 de lei in majoritatea oraşelor), cumulată cu problemele din ultimul an în ceea ce priveşte decontul cheltuielilor de transport pentru studenţii navetişti, au daterminat un număr impresionant de elevi să abandoneze şcoala din cauză că părinţii nu îşi permit să acopere toate cheltuielile necesare întreţinerii lor pe băncile şcolii, remarcă organizaţiile pentru drepturile elevilor în comunicat.

România are una dintre cele mai mari rate de abandon şcolar din UE, valoarea acesteia ajungând în 2011 la 17,5%, în timp ce media UE a fost mai mai mică cu patru procente, conform Eurostat.

 

Cele mai citite

Revenire spectaculoasă a lui Real Madrid pe teren propriu cu Borussia Dortmund: 5-2(0-2)

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 5-2, după ce a fost condusă cu 2-0, marţi seara, pe Stadionul...

Piața de spa și wellness din România, în creștere accelerată după pandemie

Industria spa și wellness a înregistrat o dezvoltare semnificativă în ultimii ani, cu o rată de creștere anuală de 12% în perioada 2018-2022, conform...

Ciolacu roșu ca racul – Academia Catavencu

Mai nou, jurnaliștii au început să-și coboare privirea spre lucruri mai pământene, mai bine spus, mai cele care au contact direct cu pământul....
Ultima oră
Pe aceeași temă