21.1 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialOrfanii lui Nastase

Orfanii lui Nastase

Oficiul Roman pentru Adoptii a dat publicitatii o lista cu copii orfani dati in plasament diferitelor familii din strainatate si care, la ora actuala, au disparut definitiv din orice document. La nivelul intregii Romanii sunt 1.300 de copii romani pierduti definitiv de autoritatile statului nostru. Un numar de 31 de astfel de copii sunt disparuti din judetul Iasi, judet care ocupa un nefericit loc fruntas in suveicile cu copii. Sunt orfani pierduti ca urmare a adoptiilor internationale, unele dintre ele realizate in perioada 2001-2005 in baza unui memorandum prin care doar Guvernul PSD hotara soarta acestor copii. O perioada in care autoritatile romane din acea vreme se pare ca au „inchis ochii” la numeroasele abuzuri ale organizatiilor private straine implicate in aceste adoptii si care au incalcat flagrant conventiile semnate cu statul roman prin care se obligau sa trimita rapoarte despre orfanii care plecau din Romania.

Cele mai multe cazuri, in anii 2000-2004

Suveicile cu orfani, obladuite direct de guvernul Nastase, au inregistrat cifre-record intre anii 2000-2004, unde numai de la Iasi au fost „livrati” peste 500 de copii in tari din Europa, Israel sau Statele Unite. „Mentionam ca institutia noastra nu detine rapoarte post-adoptie pentru 31 de copii adoptati international care provin din judetul Iasi. Tarile de destinatie pentru acesti copii fara rapoarte post-adoptie sunt: Statele Unite ale Americii, Franta, Spania, Italia, Danemarca si Elvetia”, a precizat Theodora Bertzi, coordonatorul Oficiului Roman pentru Adoptii.
Listele cu orfani, albumele foto dupa care copiii erau alesi de samsarii internationali se centralizau si plecau la Bucuresti, de unde oamenii lui Adrian Nastase dirijau direct plecarea lor in strainatate, eludand memorandumul cu Uniunea Europeana.

Declarati abandonati

Mecanismul angrenajului este prezentat din interior chiar de fostul director al Directiei pentru Protectia Copilului Iasi. „Primul pas era declararea oficiala, prin sentinta civila, a copilului lasat in grija statului drept abandonat. Dupa ce aveam sentinta, trebuia sa trimitem la Bucuresti listele cu copiii eligibili pentru adoptie si cei abandonati prin sentinta. Era mult mai usor sa adopti un copil daca era declarat oficial abandonat. Listele erau insotite si de dosarele acestora, la care erau atasate si fotografiiile lor. Adoptiile internationale s-au facut toate la Bucuresti, majoritatea prin intermediul unor organizatii private din tara sau din strainatate. Acestea prezentau familiilor de straini dosarele copiilor si alegerea se facea doar pe baza fotografiei si a datelor medicale. Dupa ce se alegea copilul, noi eram obligati apoi sa ne dam avizul, care se trecea la dosar”, a precizat Pintilie Penciuc, fostul director al Directiei pentru Protectia Copilului Iasi. Peste 90% din copiii adoptati de la Iasi, supranumit „leaganul adoptiilor internationale al Romaniei”, nu au fost vazuti de noii parinti. Ei au fost alesi numai din poze si luati direct, fara nici un contact prealabil. Din aceasta cauza, autoritatile europene au mirosit ca este vorba de o vanzare ordinara a micutilor si nicidecum de o adoptie in adevaratul sens al cuvantului. Scandalul declansat de baroneasa Emma Nicholson s-a lasat fara urmari si nimeni din guvernul Nastase nu a fost tras la raspundere. Ce s-a intamplat cu cei peste 1.000 de romani? Unde zac ei acum? Au ajuns in bancile de organe? Nimeni nu mai poate sti absolut nimic. Sunt doar niste numere in statisticile oficiale…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă