» Peste 2.000 de copii bihoreni au ramas departe de parintii plecati la munca in strainatate.
Peste 2.000 de copii bihoreni au devenit sau risca sa devina copii-problema. si asta pentru ca au unul sau ambii parinti plecati sa munceasca in strainatate. Studiul a fost realizat pentru anul 2008 de echipa de psihologi, sociologi, profesori de la Casa Corpului Didactic Bihor si Universitatea Oradea si inspectori scolari din cadrul Inspectoratului scolar Judetean, care si-au propus sa identifice numarul copiilor "semi-abandonati" si sa creioneze profilul familiilor din care fac parte. Acestia vor sa descopere impactul pe care-l are lipsa parintilor asupra copiilor si identificarea unor masuri pentru a preveni efectele negative generate de aceasta absenta. Constransi de saracie si de lipsuri, parintii i-au lasat pe copii fie cu rudele, fie cu prietenii sau, mai grav, cu fratii mai mari si au plecat sa munceasca in strainatate.
Sociologii spun ca majoritatea acestor copii a devenit o problema pentru societate si pentru scoala. "Majoritatea lor are tulburari comportamentale: absenteism de la ore, rezultate slabe la invatatura, agresivitate, consum de alcool, tutun, indisciplina, indiferenta sau tendinte de introvertire", a declarat sociologul Adelina Iacob, care s-a ocupat de realizarea acestui studiu. Foarte multi dintre copiii ai caror parinti sunt plecati in strainatate ajung la psihiatru. Realizatorii acestui studiu recomanda cateva solutii in aceste cazuri: interventia unui psiholog acolo unde este necesar si o noua relatie intre scoala-politie-familie.
Sociologul Adelina Iacob a declarat ca cei mai multi copii "abandonati" de parinti sunt in ciclul gimnazial de invatamant. Aici numarul elevilor fara un parinte este de 745. La liceu au fost identificate 676 de cazuri. In privinta prescolarilor au fost descoperite 146 de astfel de cazuri. Potrivit estimarilor in judetul Bihor in cele mai multe cazuri (951), tatal este cel plecat in strainatate.