7.8 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialOrdonanta celor opt metri de nisip ii baga in ceata pe operatorii...

Ordonanta celor opt metri de nisip ii baga in ceata pe operatorii de plaje

Pentru administratorii de plaje, hotararea de Guvern care ii va obliga sa asigure minimum 8 metri de nisip fiecarui turist si sa afiseze calitatea apei marine pica precum nuca in perete intr-o legislatie haotica.

Hotararea de Guvern prevede ca operatorii de plaje sa asigure fiecarui turist cel putin opt metri patrati de plaja si sa doteze plajele cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitati. De asemenea, operatorii vor fi obligati sa afiseze "in locuri vizibile si intr-un limbaj accesibil" informatii privind calitatea apei de imbaiere.
"Va fi o discutie intre noi, operatorii de plaje si Apele Romane, sa vedem cum aplicam aceste reglementari", spune Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului. Despre cei opt metri de nisip minim garantati pe cap de turist, Lucia Varga spune ca se refera in special la locatiile dotate cu sezlonguri: "In realitate, cand e multa lume pe plaja nu vom putea sa le spunem oamenilor sa se dea mai incolo". Cat despre analizele apei de imbaiere, acestea se faceau si pana acum, fiind platite de concesionarii plajelor. "Vom elabora un ordin comun cu Ministerul Sanatatii, pentru a stabili frecventa analizelor si modul in care vor fi traduse cifrele intr-un limbaj accesibil", mai spune Lucia Varga.

Vestea noilor norme nu le-a picat prea bine administratorilor de plaje, si asa bulversati de legi ce se bat cap in cap. "Din nou, legea e neclara. Pentru noi ar fi simplu, dar ne lovim de turist, care vine si zice ca el vrea sa-si puna cearsaful te miri unde. Facem si analizele la apa. Dar e o tampenie, eu nu pot influenta cu nimic calitatea apei din mare, ca nu sunt Dumnezeu. Pentru asta ar trebui sa conlucreze vreo cinci guverne prin tarile carora trece Dunarea", spune Sorin Greavu, directorul Romned, firma care are plaje in Mamaia, Constanta, Eforie Nord, Costinesti si Neptun. Drept exemplu, Greavu vorbeste despre cosurile de gunoi pe care le-a amplasat, conform legii, pe plajele sale. "Din pacate, educatia turistului roman e sub zero. Cosurile sunt goale si pe plaje e un covor de gunoaie", spune directorul Romned.

In statiunea Mamaia cearsaful bate de departe luxosul sezlong. Cei care au preluat administrarea plajelor de aici au fost obligati sa respecte cerinte legate de amplasare de sezlonguri sau salubrizare. Chiar si asa, pe multe dintre plajele statiunii domneste "mioritica" dezorganizare de altadata. Acest lucru "se datoreaza" in primul rand turistilor. Ieri dupa-amiaza, cei mai multi dintre ei, veniti cu cearsaful, aruncau linistiti gunoaiele pe nisip, desi firma care administreaza zona a amplasat din cinci in cinci metri cosuri de gunoi vopsite tricolor. Zeci de sezlonguri erau goale, iar in jurul lor se ingramadeau haotic sute de cearsafuri colorate. "Multi vin aici sa scape de viermuiala de la capatul statiunii, dar refuza sa dea 15 lei pe sezlong si se asaza pe cearsaf. Sunt unii care se asaza pe sezlong fara sa inchirieze saltele si, cand le spunem ca trebuie sa plateasca oricum, incep sa se certe cu noi, urland ca plaja este domeniu public", spune Victor B.

Cele mai citite

Criza sensului

Mulți oameni au impresia că evenimentele care se petrec în jur nu se mai înțeleg, fiind doar fructe ale abuzurilor și falsificărilor. Istoria s-ar...

Date ANOFM. Care era numărul șomerilor din România la sfârșitul lunii ianuarie

Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost, în ianuarie 2024, de 2,98%, mai mică decât cea din luna ianuarie a anului 2023 cu...

Te-ai săturat de var care ține prea puțin? Ia VAR de la Superliga României! DUREAZĂ FOARTE MULT!!!

Ilustrație: Marian Avramescu Te-ai săturat de varul care nu ține suficient, indiferent de meșterii care vin la tine și te întreabă: cine v-a lucrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă