10.5 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialOrban: Vom sesiza DLAF în cazul fraudelor. Multiplicarea cazurilor ar duce la...

Orban: Vom sesiza DLAF în cazul fraudelor. Multiplicarea cazurilor ar duce la suspendarea plăţilor

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declară că ministerul nu va ezita să sesizeze DLAF în cazul neregulilor cu fonduri UE, inclusiv în domeniul agriculturii, avertizând că o multiplicare a fraudelor poate fi considerată o problemă sistemică, ceea ce ar duce la suspendarea plăţilor directe, potrivit Mediafax.

“Au fost situaţii în care am fost sesizaţi cu privire la diferite probleme, inclusiv în domeniul agriculturii pe zona dezvoltării rurale, şi când au fost anumite suspiciuni de acest fel am sesizat organele responsabile, în cazul de faţă Departamentul de Luptă Antifraudă. Acest DLAF, dacă analizând cazul, consideră că este necesar, ei sesisează DNA-ul sau sunt cazuri în care este sesizat Organismul de Luptă Antifraudă al UE”, a precizat Leonard Orban într-un interviu pentru PRO TV.

El a spus că asemenea situaţii sunt cazuri punctuale şi că, dacă situaţiile de acest fel se multiplică, există riscul ca problemele să fie considerate sistemice, ceea ce ar duce la suspendarea plăţilor directe.

“Dacă există asemenea situaţii, ele sunt cazuri punctuale şi dacă sunt cazuri de genul ăsta, cei care sunt la Control la APIA le pot sesiza din timp. Pentru că dacă acest gen de evenimente se multiplică, ele nu sunt identificate de către responsabilii APIA, există un risc major: riscul de a considera problemele ca fiind sistemice şi riscul de a suspenda plăţile directe. Sper că nu este cazul şi sper ca cei care sunt răspunzători de aceste fonduri să acţioneze cât mai profesionist şi cât mai rapid cu putinţă”, a menţionat ministrul.

El a calificat drept “o lovitură teribilă” suspendarea plăţilor directe către fermieri.

“Suspendarea unui program operaţional sau a unor fonduri presupune în primul rând o perioadă de corecţii, pe care să le facă autorităţile naţionale. După aceea presupune o evaluare făcută de Autoritatea Română de Audit şi după aia o evaluare pe care o face Comisia Europeană. Deci asta presupune un minim 6 luni de zile în care plăţile sunt suspendate”, a declarat Leonard Orban, adăugând că autorii deturnărilor de fonduri UE “riscă puşcăria”.

“N-are niciun fel de importanţă că vorbim de bani româneşti sau vorbim de bani europeni. De fapt banii europeni sunt şi cu o contribuţie românească. Aici este vorba de necesitatea de a utiliza cât mai corect posibil aceşti bani. Deci nu e loc de întors. Aici, cine greşeşte, trebuie să platească”, a conchis Orban.

Cele mai citite

Ciucă, vizită oficială în Chișinău

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, se va afla, astăzi, într-o vizită oficială la Chişinău, capitala Republicii Moldova.Vizita debutează cu o întâlnire cu preşedintele Parlamentului Republicii...

Dezvăluiri ClothOff, aplicația de pornografie deepfake

O investigație exclusivă realizată de Guardian pentru seria de podcasturi Black Box dezvăluie numele conectate la aplicația care a generat imagini nonconsensuale ale...

Ciolacu, la congresul PES. Va fi ales candidatul pentru președinția Comisiei Europene

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, participă astăzi şi mâine la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), care are loc la Roma, în contextul alegerilor pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă