Orasul Bocsa din judetul Caras-Severin este unicat: cu toate ca are aproape 20.000 de locuitori, acesta nu dispune de statie de epurare a apelor reziduale. Zilnic, tone de fecale si alte mizerii ajung in apa raului Barzava – rau care mai apoi, la nici 70 de kilometri, intra pe teritoriul Serbiei, de unde se varsa in Timis, in Provincia Autonoma Voivodina. Astfel, Bocsa, localitate care se intinde pe o lungime de peste 10 kilometri, este unicat in ceea ce inseamna protectia mediului si a apelor uzate. Mai exact, orasul nu are nici macar o treapta de decantare mecanica sau cea mai elementara statie de epurare a apelor uzate. Ceea ce este si mai grav este faptul ca excrementele umane ajung direct in apa raului Barzava. Orasul are si trei cartiere de blocuri. si in acest caz, canalizarea blocurilor, precum si canalizarea imobilelor tip casa deverseaza tot ce aduna tot in apa Barzavei.
De aici, tot ce se ,,produce" la Bocsa merge direct in tara vecina, Serbia. Mai exact, fara voia lor, bocsenii trimit zilnic aproape 10 tone de excremente la vecinii sarbi. Primarul orasului, Mirel Patriciu Pascu, spune ca "sunt constient de aceasta situatie si am depus un proiect pe care
l-am castigat. Proiectul de finantare in valoare de doua milioane de euro presupune asigurarea de catre noi a unei parti din suma, aproape 40%, suma ce reprezinta valoarea terenului pe care se va construi statia de epurare". Primarul Pascu mai spune ca, de fapt, "marea problema a orasului este canalizarea defecta, care acum functioneaza in virtutea inertiei. De la Revolutie, nici un guvern nu a alocat bani pentru asemenea probleme. Canalizarea este asa de veche incat cedeaza mereu, mai exact, acest lucru ce se intampla aproape saptamanal".
Garda de Mediu cunoaste situatia, dar nu are ce face. Oficialii spun ca, daca ar fi fost vorba de o societate comerciala sau chiar de o statie de epurare care sa nu functioneze la parametri, ar fi dispus inchiderea ei si luarea de masuri. "Dar asa, ce sa inchizi? Poti sa le comanzi oamenilor sa foloseasca ceea ce nu au?", au afirmat comisarii Garzii de Mediu. "Am mai aplicat si amenzi, dar prin asta nu facem decat sa slabim puterea financiara a orasului, or, banii ne sunt necesari acum pentru statia de epurare", a afirmat comisarul Gheorghe Pitulan de la Garda de Mediu Caras-Severin.