24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialOradea poate aduce bucuria

Oradea poate aduce bucuria

Polo, primul joc de echipa romanesc participant la Jocurile Olimpice, in 1952 la Oslo, se lupta sa revina in competitia olimpica dupa 12 ani, pentru a noua oara. Desi nu si-a fructificat prima sansa de calificare la Campionatele Mondiale de la Melbourne, unde doar primele trei clasate, Croatia, Ungaria si Spania, si-au asigurat biletele pentru JO de la Beijing din 2008, Romania isi pastreaza inca nealterate posibilitatile de a accede la intrecerile de anul viitor.

In anul care a mai ramas pana la startul prestigioaselor Jocuri din China, echipa antrenata de Vlad Hagiu mai are inca trei turnee in urma carora teoretic ar putea obtine calificarea la JO. Despre situatia poloului romanesc cu un an inainte de startul intrecerilor de la Beijing am stat de vorba cu Anatol Grintescu, secretarul general al Federatiei Romane de Polo prezent la sase din cele opt editii ale Jocurilor Olimpice, la doua in calitate de jucator iar la celelalte ca antrenor.

» Romania mai are inca trei posibilitati de a ajunge la Beijing. Este mult, este putin?
– Nu stiu daca este mult sau putin, dar cred ca cele mai multe sanse de a obtine accesul la Jocurile Olimpice de anul viitor le avem la turneul mondial de calificare de anul viitor de la Oradea (n.r. – 1-9 martie 2008) la care vor participa 12 tari din intreaga lume si doar primele trei clasate vor merge la intrecerile olimpice. Cu siguranta nu va fi usor nici la Oradea, mai ales ca toata lumea isi va juca acolo ultima sansa, dar speram ca avantajul terenului propriu sa-si  spuna cuvantul. Publicul oradean a demonstrat la Campionatele Europene de juniori de anul trecut ca poate fi al optulea jucator din echipa si suntem convinsi ca va avea acelasi aport si la turneul de calificare.

» Toate sperantele se indreapta doar spre turneul de la Oradea?
– In nici un caz. Vom aborda toate celelalte turnee cu multa seriozitate, iar obiectivul va fi acelasi. Trebuie sa recunostem insa ca cerintele vor fi mult mai dificil de indeplinit. La turneul european de la Bratislava (n.r. – 1-9 septembrie), unde vor participa tot 12 echipe, se va califica doar prima clasata. De asemenea, numai castigatoarea Ligii Mondiale (n.r. – competitie unde Romania evolueaza in grupa a doua, alaturi de Spania, Croatia, Ungaria si Rusia, iar inainte de turneul preliminar de la Portugalete, Spania, din 18-22 iulie, se afla pe pozitia a patra) va obtine biletele pentru Beijing.

» In ce stadiu se afla echipa in momentul de fata?
– Putem spune ca avem efectivul complet. Dintre jucatorii cu experienta pe care este foarte posibil sa nu mai contam la Beijing se numara Florin Bonca (n.r. – care evolueaza in campionatul spaniol), care a anuntat ca se retrage de la reprezentativa, si stelistul Alexandru Matei, care a spus ca are nevoie de doua-trei luni de odihna. In rest, acordam credit mare tinerilor, si aici i-as remarca pe Tiberiu Negrean de la Rapid (n.r. – golgheterul campionatului intern, care a sustinut examenul de bacalaureat saptamana trecuta), Duinea, Ghiban sau Baidoc. Cat despre jucatorii care evolueaza in strainatate, contam pe Radu Cosmin, Andrei Busila si portarul Dinu Robert, toti in prima divizie italiana, si pe Andrei Iosep, in liga intai spaniola.

» Credeti ca vor fi probleme cu convocarea la lot a stranierilor?
– Probleme s-ar putea sa apara la convocarea pentru turneele de pregatire. Regulamentul federatiei internationale obliga cluburile sa lase jucatorii sa plece la echipele nationale doar cu doua saptamani inainte de competitiile de obiectiv. Prin urmare, este foarte probabil ca cei patru straini ai nostri sa aiba mai putine meciuri alaturi de coechipierii de la reprezentativa. Gratie experientei lor de joc, cred insa ca acest sa-i spunem impediment vizavi de integrarea in echipa va fi depasit foarte rapid.

» Ati dispus de bani suficienti pentru campania de calificare la Jocurile Olimpice?
– Intotdeauna orice ban in plus este binevenit, dar trebuie sa recunoastem ca nu ne putem plange ca nu am avut sprijin financiar. Pe langa bugetul alocat la inceputul anului, am primit in plus de la Agentia Nationala pentru Sport si Comitetul Olimpic si Sportiv in jur de 4 miliarde de lei. De asemenea, domnul George Gaita (n.r. – presedintele forului de specialitate) a completat din surse extrabugetare toate necesitatile echipei nationale.

» Care au fost schimbarile in maniera de pregatire din aceasta campanie de calificare a Romaniei la Jocurile Olimpice fata de precedenta?
– Antrenorul Vlad Hagiu a pus accent pe alcatuirea unei echipe omogene pe care a creat-o in urma unor perioade de pregatire centralizata mai scurte, dar mai dese decat inainte. Chiar in timpul campionatului, pentru a nu afecta nici pregatirea la echipele de club si implicit a nu diminua valoarea primei ligi nationale, s-a mers pe antrenamente centralizate la inceputul saptamanii, spre final componentii reprezentativei putand merge la echipele de club. Apoi disciplina impusa la echipa si atmosfera de camaradenie.

» Pana la Jocurile Olimpice de la Beijing nationala de polo mai are totusi drum lung, asa ca va uram mult succes!

PARADOXURI
» Ne batem cu tari cu care nu ne putem compara

Romania se bate de la egal la egal pentru calificarea la intrecerile de polo de la Beijing cu tari cu care nu se poate compara din nici un punct de vedere, mai ales in ceea ce priveste infrastructura.
Desi pare incredibil, in Romania nu exista mai mult de 400 de jucatori de polo la toate categoriile de varsta.
In Liga Nationala de seniori sunt inscrise doar sase echipe, dintre care doar patru au valoare reala in lupta pentru titlu, iar la cele trei categorii de juniori nu exista decat cate sapte formatii inscrise.
In ceea ce priveste baza materiala, in Bucuresti nu exista decat un singur bazin acoperit – la Floreasca, vechi de peste 50 de ani – si doua descoperite – la Dinamo si Tineretului –, iar in toata tara nu sunt decat noua.
De curand a fost aprobat un plan guvernamental care prevede construirea a 70 de bazine in intreaga tara, dar acestea vor putea fi folosite pentru pregatirea editiei viitoare a Jocurilor Olimpice.

Cele mai citite

Sfidare, numele tău este Klaus

Poate că cei care și-au luat bac-ul cu o notă de peste 7,03 își vor aduce aminte că împăratul roman Caligula şi-a învestit...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă