7.8 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialOpt români, arestaţi pentru furturi din buzunare la Turnul Eiffel şi Versailles....

Opt români, arestaţi pentru furturi din buzunare la Turnul Eiffel şi Versailles. Cum acţionau

Opt hoţi de buzunare români, suspectaţi că fac parte dintr-un “clan familial deosebit de activ în zona Turnului Eiffel şi Castelului Versailles”, au fost arestaţi marţi, potrivit Mediafax.  

Anunţul a fost făcut la mai puţin de o săptămână după ce personalul de la Turnul Eiffel a intrat într-o grevă în semn de protest faţă de “recrudescenţa” furturilor din buzunare. Greva a antrenat închiderea timp de mai multe ore a emblematicului turn parizian, vizitat anual de peste şapte milioane de turişti, dintre care aproximativ 75% sunt străini. 

Cu vârste între 17 şi 47 de ani, cei opt hoţi de buzunare au fost plasaţi în arest preventiv, după ce au fost reţinuţi în două hoteluri de la Issy-les-Moulineaux şi Meudon, în Hauts-de-Seine, de către poliţişti din cadrul Siguranţei Teritoriale a Parisului, însărcinate cu ancheta,  a declarat joi o sursă din cadrul poliţiei, relatează AFP.  

Acţionau deghizaţi în hoţi de buzunare

Poliţiştii au conficat 3.000 de euro, numeroase haine şi accesorii de lux, bilete de intrare şi ghiduri audio pentru Turnu Eiffel şi Castelul Versailles. 

Deghizaţi în turişti, hoţii se împărţeau în echipe de trei-patru, conform unui mod de operare bine rodat.

Un complice atrăgea atenţia turistului împingându-l, mimând un fals selfie alături lângă el sau blocându-i trecerea, în timp ce al doilea complice, escortat de al treilea, fura obiecte de valoare, pe care le preda ulterior altui complice.

“Acest clan familial, foarte discret şi puţin cunoscut serviciilor de poliţie, era deosebit de mobil, acţionând în alte capitale europene turistice, şi efectua numeroase drumuri dus-întors către România. Extrem de eficienţi, aceşti hoţi de buzunare, cazaţi la hoteluri în Hauts-de-Seine, duceau o viaţă de lux, pe care o exhibau pe reţele de socializare”, a explicat o sursă din cadrul poliţiei.

Analiza transferurilor de bani a arătat că un hoţ putea să trimită până la 3.000 de euro pe lună în România, pe cale oficială, prin Western Union, Moneygram, etc.

O anchetă preliminară a fost lansată în septembrie 2014, în baza unor informaţii despre o echipă de răufăcători transmise de către Ambasada României şi Oficiul Central de Luptă împotriva Delincvenţei Itinerante (OCLDI).

La Paris, 26.000 de poliţişti urmează să fie mobilizaţi vara aceasta în zece locuri turistice emblematice, cu misiunea de a lupta împotriva furturilor ale căror victime sunt turiştii.

Ulterior, anchetatorii au putut să aresteze “capi ai reţelei” sau “şefi de familie”, în România. Bunurile imobile achiziţionate cu banii furaţi au fost confiscate. Potrivit poliţiei, “Luvrul a anunţat că a constatat o scădere cu 75% a furturilor declarate” de la aceste arestări, în 2013.

Cele mai citite

Turcia respinge acuzațiile că ar fi comis crime și abuzuri de război în nordul Siriei

Turcia a respins un raport al Human Rights Watch (HRW) publicat la începutul acestei săptămâni privind presupuse abuzuri şi potenţiale crime de război comise...

Eroului anticomunist brașovean Liviu Corneliu Babeș i s-a dezvelit o statuie la Poiana Brașov

Eroul anticomunist braşovean Liviu Corneliu Babeş are, după 35 de ani de când şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, o statuie...
00:00:40

O dronă rusă a lovit un bloc din Odesa, Ucraina

Trei persoane au fost ucise, opt rănite și șase sunt date încă dispărute după ce o dronă rusă s-a prăbușit sâmbătă (2 martie) peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă