Pompierii militari din județul Suceava au intervenit în ultimele 24 de ore la stingerea a opt incendii izbucnite în urma focurilor aprinse pentru igienizarea terenurilor și pentru curățenia de primăvară, fiind afectată o suprafață totală de aproximativ 13 hectare.
Potrivit unui comunicat dat publicității duminică de ISU Suceava, proprietarii terenurilor în cauză, dacă nu au respectat legislația în domeniul arderii pajiștilor, pot pierde subvențiile agricole pentru parcelele respective.
Pompierii militari au intervenit în ultimele 24 de ore în localitățile Câmpulung Moldovenesc (5 hectare), Vadu Moldovei (5 hectare), Vicovu de Sus (1 hectar), Rădăuți (5.000 mp), Bunești (5.000 mp), Mănăstirea Humorului (5.000 mp), Șcheia (2.000 mp) și Vama (100 mp). Sursa citată precizează că pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost cea mai complexă intervenție, aici arzând aproximativ 4 hectare de vegetație uscată, dar și un hectar de litieră, plantație de molid de un an, pe aproximativ 40 de ari, precum și resturi de exploatare forestieră.
''Vântul puternic și vegetația foarte uscată au favorizat extinderea cu repeziciune a flăcărilor, care au afectat parțial și au pus în pericol întregul fond forestier din zonă, dar nu a fost afectat coronamentul arborilor maturi'', arată ISU Suceava. Intervenția a fost extrem de grea, în condițiile în care în zonă nu existau surse de apă, iar terenul accidentat și greu accesibil a amplificat efortul depus pentru lichidarea incendiului. Au intervenit 26 de pompieri militari, 15 lucrători ai Ocolului Silvic Pojorâta, zece membri ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență, șase jandarmi și patru polițiști.
ISU Suceava avertizează că nerespectarea legislației privind arderea pajiștilor permanente constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv cu amendă între 25.000 lei și 50.000 pentru persoane juridice.