La numai o lună şi jumătate după ce a fost trimis în judecată de DNA, fostul şef al OPC Braşov a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru luare de mită. Durata procesului poate fi considerată un record în justiţia românească.
Procesul lui Ionel Spătaru a fost unul foarte scurt, având doar patru termene, începând de pe 7 noiembrie şi până ieri, când s-a dat hotărârea de condamnare. Tot ieri, complicele fostului şef al OPC, fostul ofiţer SRI Braşov Alexandru Muşat a primit patru ani de închisoare cu suspendare.
Sentinţa a fost pronunţată de judecătorul Mitu Stegaru de la Secţia a II-a Penală, cel care a emis mandat de arestare pe numele lui Sorin Ovidiu Vântu şi Liviu Luca, mandate infirmate însă de Curtea de Apel Bucureşti. Unul dintre avocaţii lui Spătaru, Ionel Aramă a reclamat că în acest dosar nu s-a respectat dreptul la apărare, judecătorul respingând toate cererile de probatorii făcute de avocaţii apărării.
Ce acuzaţii i s-au adus lui Spătaru
Potrivit procurorilor, în perioada iulie-octombrie 2011, Ionel Spătaru, în calitate de şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 300.000 de lei, din care a primit, prin intermediul altor persoane, în mai multe tranşe, 70.000 de euro. Anchetatorii susţin că banii au fost pretinşi pentru ca Spătaru, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să revoce o decizie prin care a fost închisă activitatea unui agent economic pe o perioadă de cinci luni. Alexandru Muşat, fost ofiţer SRI Braşov, este acuzat de procurori că l-a ajutat pe Spătaru să primească 60.000 din totalul de 70.000 de euro. Pe 12 octombrie, Ionel Spătaru a fost prins în flagrant delict după ce a primit de la administratorul firmei, denunţător în această cauză, 60.000 de euro, în două tranşe. El a fost reţinut de procurori, iar pe 13 octombrie Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă.
Primarul şi prefectul
La termenul din 14 decembrie, Ionel Spătaru declara în faţa judecătorilor că este nevinovat şi că banii primiţi de la Laura Kungl – denunţătoarea din acest dosar – nu reprezentau mită pentru redeschiderea unei pieţe, ci erau o sponsorizare pentru PDL Braşov.
Kungl a declarat la acelaşi termen că pe 11 august 2011 a mers la DNA Bucureşti pentru a formula un denunţ, spunându-le procurorilor că urma să îi dea 10.000 de euro lui Ionel Spătaru, care a pretins această sumă pentru redeschiderea pieţei tatălui ei. Laura Kungl a mai spus că, pe parcursul întâlnirilor cu Ionel Spătaru, ea a avut convingerea că sumele de bani îi erau destinate acestuia, în afară de ultima întâlnire, când Spătaru i-a spus că banii trebuie să ajungă „şi prin alte părţi”. De altfel, complicele fostului şef al OPC, ofiţerul SRI Alexandru Muşat, le-a spus procurorilor DNA că el ştia că o parte din cei 60.000 de euro ar fi trebuit să ajungă la primarul Braşovului, George Scripcaru, şi la prefectul judeţului, Ion Gonţea. Cei doi au şi fost audiaţi ca martori de procurorii DNA.