21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialOprirea camioanelor la graniţa cu România este şantaj, spun europarlamentari olandezi

Oprirea camioanelor la graniţa cu România este şantaj, spun europarlamentari olandezi

Blocada florilor, seminţelor şi bulbilor din Olanda la graniţa României cu Ungaria este un şantaj, au spus luni membrii creştin-democraţi olandezi ai Parlamentului European, care s-au adresat pentru explicaţii comisarului pentru piaţă internă, Michel Barnier, relatează presa olandeză, citată de NewsIn.

Creştin-democraţii olandezi (CDA) fac parte din PPE, grupul politic din Parlamentul European la care sunt afiliate şi PDL şi UDMR.

Potrivit DutchNews.pl, interdicţia pentru importurile de plante din Olanda a fost impusă în acest weekend. România susţine că a identificat o bacterie periculoasă pe flori şi bulbi. „Nici vorbă de prezenţa vreunei bacterii!”, a declarat pentru agenţia ANP un purtător de cuvânt al unei companii din domeniu. Potrivit ANP, exporturile de bulbi din Olanda către România au ajuns anul trecut la aproape 700.000 de euro.

Parlamentarii CDA spun că momentul pentru aceste controale şi suspiciuni este suspect. Săptămâna trecută, ministrul pentru imigraţie, Gerd Leers, a anunţat că Olanda se va opune aderării României şi Bulgariei la Schengen, pentru că niciuna dintre cele două ţări nu a depus suficiente eforturi pentru a combate corupţia.

Chestiunea va fi discutată joi, la Bruxelles, în Consiliul pentru justiţie şi afaceri interne.

Presa olandeză aminteşte şi o declaraţie a ministrului român de externe, Teodor Baconschi, potrivit căruia poziţia Olandei în privinţa Schengen arată că guvernul de la Haga este „luat ostatic de extrema-dreaptă”.

Cele mai citite

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...

Suceava: ISU intervine pentru salvarea unui bărbat surprins de un mal de pământ

Un bărbat a fost surprins de un mal de pământ în timp ce săpa o fântână, în localitatea Călugăreni, comuna Adâncata, au anunţat reprezentanţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă