14.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialOprescu spune că nu sunt bani pentru finalizarea canalului Bucureşti-Dunăre

Oprescu spune că nu sunt bani pentru finalizarea canalului Bucureşti-Dunăre

Transformarea Bucureştiul în port dunărean depinde de finalizarea canalului Bucureşti -Dunăre, realizat în proporţie de 65%, dar pentru a cărui continuare nu există finanţare, a afirmat, miercuri, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, citat de NewsIn.

“Oraşul trebuie să se dezvolte spre sud, pentru că deja nordul este supraaglomerat”, a spus edilul-şef, care a explicat că dezvoltarea spre sud depinde şi de realizarea canalului Bucureşti-Dunăre. Oprescu a mai spus că acest canal a fost proiectat în anii 1973-1974 şi între timp s-au realizat lucrări în proporţie de 65%, dar “bineînţeles betonul nu s-a mai păstrat în stare bună peste tot”.

Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, declara în iunie 2010, că vrea ca Bucureştiul să devină o capitală dunăreană şi că intenţionează să preia proiectul canalului Dunăre – Bucureşti la ministerul pe care îl conduce.

“Este un proiect pe care ne-am gândit să-l preluăm la ministerul nostru, ţinând cont de relevanţa pe care acest minister, care se ocupă de dezvoltare regională, trebuie să o aibă în construcţia noii strategii europene a Dunării. Canalul Dunăre – Bucureşti leagă Bucureştiul de Dunăre, respectiv leagă Bucureştiul de coridorul de transport numărul VII, printr-o cale navigabilă, având capacitatea de transport de până la 20 de milioane de tone pe an, pe sectorul Budeşti-Olteniţa, 16 milioane tone pe an pe sectorul Budeşti – portul Bucureşti”, a precizat ministrul.

Elena Udrea afirma că sunt şi alte beneficii economice ale realizărui acestui proiect. Printre ele a enumerat scoaterea de sub efectul inundaţiilor a 30.000 de hectare de teren agricol şi a 11 localităţi, asigurarea apei pentru irigarea a 150.000 de hectare de teren arabil şi pentru alimentarea localităţilor limitrofe.

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...

Ciolacu știe mai bine decât ambasadoarea SUA când vom scăpa de vize. Ambasadoarea vorbea de anul 2025, Ciolacu e sigur de anul 2024. Tot...

Premierul Marcel Ciolacu are o versiune mai optimistă decât ambasadoarea SUA cu privire la momentul în care cetățenii României vor fi scutiți de vizele...
Ultima oră
Pe aceeași temă