19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialOprescu reziliază "ţânţarii de lux"

Oprescu reziliază „ţânţarii de lux”

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ne-a declarat, prin biroul de presă, că, „în urma unei analize interne, s-a decis ca în luna septembrie să fie organizată o licitaţie pentru achiziţionarea serviciilor de deratizare şi dezinsecţie”. Asta înseamnă că, după 14 ani, timp în care contractul iniţial din 1996 a fost prelungit prin şase acte adiţionale, Primăria Capitalei a ajuns, în sfârşit, la concluzia că e timpul să organizeze o licitaţie publică. Decizia primarului Oprescu survine la o lună după ce România Liberă a dezvăluit că, în comparaţie cu locuitorii Budapestei, bucureştenii plătesc de 28 de ori mai mult pentru dezinsecţie şi de 3,5 ori mai mult pentru deratizare. În ultimii 14 ani, bucureştenii au achitat firmei 3D România în total aproape 70 milioane euro pentru cele două servicii. Prin comparaţie, Primăria Budapestei plăteşte 153.750 euro pentru omorârea ţânţarilor şi 700.000 euro pentru stârpirea şobolanilor.

 

Până în septembrie, bucureştenii pot plăti încă 7,7 milioane euro

Decizia lui Oprescu ar putea intra în vigoare din luna septembrie, ceea ce înseamnă că şi în acest an firma 3D România îşi va încasa banii pe servicii. În urma semnării celui de-al şaselea act adiţional, 3D România poate încasa de la bucureşteni 7,7 milioane euro pentru deratizare şi dezinsecţie, în funcţie de bonurile trimise spre decontare Primăriei Capitalei de către beneficiari.

La câteva luni după preluarea funcţiei, Oprescu a declarat că nu va mai accepta contractele scumpe încheiate anterior de primărie. „Unora nu le place că nu mai vreau să fac acte adiţionale la contractele istorice.” Întrebat de ce nu şi-a respectat promisiunea făcută bucureştenilor, Oprescu ne-a răspuns prin biroul de presă: „Vă aflaţi într-o gravă eroare. Primarul general nu a semnat nici un act adiţional, anunţând foarte clar că pentru toate contractele care expiră se vor organiza licitaţii anul acesta”. Reamintim că cel de-al şaselea act adiţional la contractul cu 3D România a fost semnat de viceprimarul Capitalei, Victor Iovici, pe 19 noiembrie 2009, când Oprescu era în campanie electorală. Prin ultimul act adiţional, bucureştenii vor plăti cu peste un milion de euro mai mult faţă de anul trecut.

 

Oprescu zice că va rezilia şi alte contracte

Întrebat de România Liberă dacă are de gând să rezilieze şi alte contracte „istorice”, primarul Capitalei ne-a răspuns: „Sunt în analiză şi o serie de alte contracte”, fără însă a preciza despre ce servicii este vorba. Iată însă câteva exemple de contracte istorice, despre care presa a relatat în numeroase rânduri şi care mânâncă sume imense din bugetul Capitalei.

 

Întreţinerea străzilor din Bucureşti

De acest serviciu se ocupă şase firme de construcţii care încasează anual în jur de 100 milioane euro. Este vorba despre societăţile Eurovia Construct, Strabag, Han Group, Tehnologica Radion, Delta ACM şi Euroconstruct Trading 98. Contractele dintre primărie şi aceste firme datează din 2005 şi au dat naştere multor speculaţii legate de faptul că ar beneficia de protecţie politică. (Spre exemplu, Eurovia ar fi controlată de familia senatorului PDL Cornelia Cazacu, iar Euroconstruct aparţine patronilor de la Golden Blitz etc.)

 

Salubrizarea Bucureştiului

Costă câteva sute de milioane de euro, iar unele contracte se întind chiar şi pe 25 de ani. Cele mai multe dintre aceste contracte au fost încheiate încă din 1999 şi au fost prelungite ani la rând prin acte adiţionale. În sectorul 1, firma care se ocupă de salubrizare este Romprest. Presa a scris că suma totală a contractului este de 450 milioane euro.

În sectorul 2, de salubrizare se ocupă Supercom, iar în sectorul 3, firma Rosal. În sectorul 4 există firma REBU, iar în sectorul 5, tot compania Romprest. În sectorul 6, de curăţenie se ocupă SC Urban SA.

 

Serviciile de deszăpezire

Sunt prestate tot de firmele de salubritate. Cuantumul acestor contracte nu a fost făcut public, Oprescu declarând în decembrie 2009: „Nu ştiu cât costă, dar nu e o sumă foarte mare”.

 

Iluminatul

Tot în categoria contractelor istorice ar putea intra şi cel privind iluminatul public din Capitală, care i-a fost atribuit firmei Luxten, în 1997, pentru o perioadă de 15 ani. Conform contractului,
Luxten încasează anual de la bucureşteni 16 milioane euro. 

 

Cât de prost negociază primăria

Contractul dintre Primăria Municipiului Bucureşti  (PMB) şi firma 3D România a fost încheiat în 1996, în urma unei licitaţii. Cel de-al şaselea a fost semnat pe 19 .11. 2009, în urma unei negocieri de preţ între reprezentanţii PMB şi 3D România. Cele două tabere nu au negociat scăderea preţului iniţial, cel de 7 milioane euro anual, ci o suplimentare a contractului cu încă un milion de euro. 3D România a propus o suplimentare a contractului vechi cu 4,6 milioane lei. Re-pre-zentanţii PMB au replicat acestei oferte spunând că au disponibilă suma maximă de 4.392.320 lei fără TVA. Suma finală a fost stabilită la 4.392.160 lei, cu exact 160 lei mai puţin decât plafonul maxim.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă