10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialOpoziția prokurdă: Turcia se îndreaptă către un război civil

Opoziția prokurdă: Turcia se îndreaptă către un război civil

Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP) atrage ţara într-un “război civil” prin atacurile naţionaliste pe care le orchestrează, înainte de alegerile din noiembrie, a avertizat liderul Partidul Democratic al Poporului (HDP), principala formaţiune turcă prokurdă, relatează Mediafax

Selahattin Demirtas a denunţat o “campanie de linşare”. 

Citește și: Turcia a bombardat poziții ale PKK, după atacul sângeros atribuit rebelilor kurzi

Violenţele au escaladat între armată şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în estul ţării, după prăbuşirea în iulie, a unui armistiţiu între cele două tabere.

Turcia urmează să organizeze alegeri parlamentare în noiembrie, în urma eşecului formării unui guvern după alegerile din iunie.

În contextul în care atmosfera din ţară devine tot mai tensionată, Demirtas s-a întrebat dacă scrutinul va avea loc, având în vedere că, în partea de sud-est a ţării – cu populaţie majoritar kurdă, s-au creat zone militare temporare în aproximativ 100 de locuri.

Aproximativ 400 de atacuri au fost comise asupra sediilor HDP marţi şi miercuri, a anunţat Demirtas.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a denunţat aceste atacuri într-un mesaj postat pe Twitter. “Este inacceptabil să fie avariate sedii ale unor instituţii de presă şi partide politice şi proprietăţi ale cetăţenilor civili”, a spus el.

Însă Demirtas l-a acuzat atât pe premier, cât şi pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, că au luat “decizia să declanşeze acest război şi să-l intensifice”.

HDP a respins acuzaţii ale unor naţionalişti, potrivit cărora este aripa politică a PKK. Lideri prokurzi acuză la rândul lor AKP că alimentează tulburările pentru a intensifica susţinerea naţionaliştilor înainte de scrutinul prevăzut la 1 noiembrie.

Partidul prokurd a intrat pentru prima dată în Parlament în urma alegerilor din iunie, cu un scor de 14%, care a privat AKP de majoritatea parlamentară absolută pe care o deţinea de ani de zile.

În vară AKP a încercat, fără succes, să formeze o coaliţie împreună cu unele partide rivale.

Sediul central al HDP de la Ankara a fost atacat marţi seara de mulţime, care l-a incendiat, iar magazine kurde din mai multe oraşe au fost ţinta unor atacuri din partea naţionaliştilor.

Parlamentarul HDP Garo Paylan a acuzat poliţia că a stat deoparte în timp ce sediul partidului era atacat. “Poliţia doar se uită”, a spus el. “Ceea ce s-a spart acolo este speranţa noastră de a trăi împreună”, a subliniat parlamentarul.

Sediile a două ziare – Hurriyet şi Daily Sabah – au fost, de asemenea, atacate. Hurriyet a fost acuzat anterior de către Erdogan că-l citează greşit.

Nicio persoană nu a fost ucisă în aceste proteste cu caracter naţionalist, însă zeci de membri ai forţelor de securitate şi militanţi kurzi au murit în ultimele zile.

În total 14 ofiţeri de poliţie au fost ucişi marţi, la frontieră, într-un atac cu bombă asupra unui minibuz, la o zi după ce 16 militari au fost ucişi într-un alt atac PKK.

Avioane de vânătoare turceşti au lansat un val de atacuri asupra unor baze PKK în nordul Irakului, iar trupe terestre au trecut frontiera în urmărirea militanţilor kurzi pentru prima dată de la încheierea armistiţiului cu PKK, în urmă cu aproximativ doi ani.

Un locuitor de la Cizre, un oraş din sud-estul ţării, a declarat pentru BBC că au fost impuse restricţii de circulaţie pe timpul nopţii, în urma unor confruntări sângeroase, denunţând un asediu din partea forţelor de securitate.

Trupul unui băiat în vârstă de zece ani, ucis în aceste violenţe, a fost păstrat în frigider de către membrii familiei, din cauza restricţiilor de mişcare, care i-au împiedicat să-l ducă la morgă, susţin ei.

Peste 40.000 de persoane au fost ucise în războiul dintre Ankara şi kurzi, declanşat de PKK în 1984 printr-o campanie militară în vederea obţinerii independenţei faţă de Turcia.

Armistiţiul încheiat în 2013 a fost respectat până în iunie, când un presupus membru al grupării Statul Islamic (SI) a comis un atac sinucigaş cu bombă în apropiere de frontiera cu Siria. Acest atac a condus la o spirală de acuzaţii reciproce între grupări kurde şi Turcia.

Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Renunțarea la candidatul unic PSD-PNL poate declanșa criza politică. Luptele electorale din interiorul Coaliției pot afecta Guvernul

Președintele Klaus Iohannis, aflat acum în Coreea de Sud, pare să fie îngrijorat de modul cum va evolua relația PSD - PNL după ce...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...
Ultima oră
Pe aceeași temă